28 martie 2024

Dispută aprigă între hotelieri şi primărie. FPTR ameninţă cu scumpirea vacanţelor în cazul în care sunt majorare taxele locale. Radu: semnatarii protestului nu şi-au plătit impozitele

Mai multe organizaţii din turism au remis, către mijloacele de informare în masă, un comunicat adresat primarului Mangaliei, Cristian Radu şi consilierilor locali. Subiectul comunicatului îl constituie o potenţială majorare a impozitului pe clădiri la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsură ce ar duce la scumpirea vacanţelor în cele şase staţiuni din sudul litoralului. Această majorare ar fi propusă în şedinţa ordinară ce are loc astăzi, de la orele 10.00, la primărie.

Iată documentul:

 

Stimate domnule Primar,

                                      Stimati Consilieri Locali,

 

In urma consultarii membrilor Patronatelor turismului din sudul Litoralului cat si a membrilor FPTR cu privire la proiectul de taxe si impozite locale, venim cu urmatoarele amendamente pe care va rugam sa le analizati spre adoptare:

– Referitor la propunerea ca nivelul impozitului pe cladiri pentru persoanele juridice sa fie la nivelul maxim admis de Legea 227/2015 art. 489, va transmitem ca nu sustinem aceasta propunere , deoarece aceasta nu face altceva decat sa descurajeze investitiile si sa amplifice efortul de supravietuire al agentilor economici, din urmatoarele motive:

– tarifele au fost deja lansate in piata din luna septembrie a acestui an si ele nu au fost calculate la nivelul maxim de sustenabilitate al acestei taxe
–  impozitarea terenului de sub cladiri incepand cu anul urmator, cat si cresterea nivelului de impozitare a terenurilor vor duce agentii economici in imposibilitate de plata si vor determina renuntarea la proiecte viitoare de dezvoltare. In acest sens va atragem atentia ca deja taxele si impozitele erau prea mari, acest aspect este confirmat chiar de procentul scazut de taxe si impozite colectate la bugetul local

– In ultimii ani nu ne-a fost pusa la dispozitie, spre analiza, executia bugetara la nivelul statiunilor turistice, chiar daca am solicitat-o in numeroase randuri. De aceea dorim sa fim informati cu privire la nivelul colectarii taxelor cat si despre cheltuielile facute in si pentru statiuni

– Va solicitam deasemenea ca taxele si impozitele colectate din statiunile turistice sa se intoarca in statiuni , nu ca si pana acum . Solicitarea noastra vine in urma faptului ca am primit foarte multe reclamatii din partea turistilor pentru aspectul neingrijit al spatiilor verzi din statiuni ( am constatat cu totii ca tunsul ierbii a inceput abia dupa inchiderea sezonului), pentru lipsa iluminatului public in multe zone turistice, starea jalnica a trotuarelor si aleilor, pentru cainii vagabonzi, lipsa parcarilor si a indicatoarelor, a dezinsectiei care nu s-a facut la momentul potrivit si altele. Consideram ca aceste statiuni de interes national, care genereaza venituri importante la bugetul local merita o mult mai mare atentie din partea dumneavoastra.

De aceea, propunerea noastra este sa adoptati aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a cladirilor si sa renuntati la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o si recomanda Codul Fiscal.

Referitor la taxa speciala de promovare , opinia noastra este urmatoarea:

– va solicitam ca aceasta taxa sa fie colectata de catre Primarie iar 90% din suma sa fie virata catre Asociatia de Promovare Sudul Litoralului, dupa modelul Constanta si Bucuresti. Consideram ca pana acum sumele colectate nu au fost gestionate in cel mai eficient mod si in scopul real al promovarii turistice , ca cei mai buni gestionari al acestei taxe sunt platitorii insisi iar infiintarea unui nou Serviciu de turism si organizare evenimente din cadrul Directiei turism a Primariei ca administrator al acestei taxe nu este cea mai buna solutie.

Deasemenea pretindem sa intram in posesia desfasuratorului cheltuielilor de pana acum a sumelor colectate prin taxa de promovare, mai ales ca unele proiecte depuse la Directia de turism nu au fost luate in considerare. Fiind vorba de o taxa speciala, consideram ca trebuia deja sa avem proiecte de promovare clare si bugetate.

Un alt aspect pe care vi-l aducem la cunostinta este acela ca magazinele alimentare din statiuni nu au fost prinse la un nivel corespunzator in propunerea de taxare.

Din aceste motive va propunem ca , daca nu veti fi de acord cu virarea procentuala a acestei taxe catre Asociatia de Promovare, sa renuntam complet la aplicarea acesteia pana la adoptarea noii Legi a Turismului.

Nu in ultimul rand dorim sa va aducem la cunostinta ca, avand in vedere importanta contribuabililor la alcatuirea bugetului, ne asteptam cu totii sa intram mult mai devreme in posesia proiectului de taxe si impozite ( nu cu doar patru zile in urma), sa fi putut lua parte la o dezbatere cu adevarat publica a acestuia.

Va multumim,

Mohammad Murad

Presedinte FPTR
Nicolae Moroianu

Presedinte Patronatul Neptun-Olimp

Vice-presedinte FPTR
Ciprian Constantinescu

Presedinte Patronatul Marea Neagra

Vice-presedinte FPTR
Emil Bodnaras

Presedinte Asociatia Investitorilor Venus

Vice-presedinte FPTR
Virgil Stancu

Presedinte Asociatia de Promovare Sudul Litoralului

La polul opus, edilul Cristian Radu a transmis un drept la replică vizavi de comunicatul organizaţiilor din turism, în care arată că o parte a semnatarilor comunicatului FPTR sunt hotelieri care nu au autorizaţii de funcţionare sau nu şi-au plătit taxele pe anii trecuţi.

Iată dreptul la replică:

„Primarul Mangaliei, Radu Cristian consideră nejustificate și lipsite de o bază reală declarațiile reprezentanților Federației Patronatelor din Turism, conform cărora tarifele la cazare pot fi majorate în urma modificării impozitului pe clădiri. „Pentru anul 2016, la persoanele juridice, Primăria Mangalia a eliminat taxa verde taxa de liniște, precum și taxa hotelieră, care nu se mai regăsește Codul Fiscal. Prin urmare, chiar dacă au fost aplicate unele majorări, prin compensare, taxele se mențin la nivelul din anii precedenți”, a subliniat primarul. Administrația Locală a organizat o dezbatere publică pe tema proiectului de impozite și taxe al Municipiului Mangalia pentru anul 2016, care a fost anunțată în presă în timp util. La aceasta nu s-a prezentat niciunul dintre reprezentanții asociațiilor profesionale sau din partea reprezentanților Federației Patronatelor din Turism, dar nici mare parte dintre consilierii locali. Dintre cei 19 consilieri pe care îi are Mangalia, doar cinci au venit la dezbatere. „Ne-am fi dorit un interes mai mare și din partea agenților economici, care au active în stațiunile din sudul litoralului. În acest moment, sunt peste 146 de agenți economici din turism, cu peste 262 de active, respectiv clădiri cu destinație turistică. Datoriile acestora către bugetul local, la ora actuală, se ridică la o sumă totală de aproape 3,5 milioane de euro. Dintre aceștia, puțin peste 20 și-au evaluat și declarat corect activele și au plătit către bugetul local sumele reale”, a mai declarat primarul. „Menționăm că noua cotă a impozitului pe clădiri, respectiv 1,95%, este doar în stadiul de propunere, nefiind finală. Interesul nostru este să lărgim masa impozabilă, nu să mărim taxele, pentru a încuraja mediul de afaceri și investițiile, mai ales că în anul 2015, în urma eforturilor comune ale administrației locale și ale agenților economici din zonă, numărul turiștilor a crescut considerabil”, a mai completat Radu Cristian. Pentru ca cele șase stațiuni aflate în administrarea Mangaliei să ofere condiții decente turiștilor, este nevoie de o infrastructură bine pusă la punct. „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii turistice nu se poate face fără contribuția directă a agenților economici care fac profit din activitățilr turistice. Administrația locală este permanent deschisă propunerilor, sugestiilor și proiectelor venite din partea mediului de afaceri din zonă, astfel încât turismul din sudul litoralului să se dezvolte într-un ritm susținut”, a conchis edilul Mangaliei”.