29 martie 2024

Consilierii au adoptat taxele şi impozitele pentru 2016. Taxa de promovare, eliminată!

O şedinţă aproape interminabilă a avut loc astăzi la primăria Mangalia. Ultima întâlnire ordinară a aleşilor locali a părut şi cea mai animată din ultima vreme, aceasta beneficiind şi de prezenţa, în sală, a tuturor celor 19 consilieri, dar şi câtorva zeci de cetăţeni ai urbei. Punctul 13 de pe ordinea de zi a fost cel mai fierbinte, dar şi cel mai aprig disputat de către consilieri: este vorba despre stabilirea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2016. După aproape trei ore de discuţii în contradictoriu, de polemici şi de amânări ale votului aproape inexplicabile, proiectul taxelor şi impozitelor a trecut cu unanimitate de voturi, cu amendamentele propuse de consilierul local Dragoş Bociog.

Divergenţele au apărut în momentul în care directorul adjunct al Direcţiei Taxelor şi Impozitelor din primărie, Simona Ciocănel, a intrat în dispută cu consilierul Dragoş Bociog. Acesta a avut o serie de amendamente pe marginea proiectului de taxe şi impozite pe anul viitor, descoperind, totodată, câteva inadvertenţe ale articolelor de lege pe care directorul şi le-a asumat superficial, admonestându-l, totodată, pe alesul local: „Dumneavoastră nu greşiţi?“ Mai mult, funcţionarul public i-a „urecheat“ pe consilieri că nu au fost prezenţi la dezbaterea publică pe marginea stabilirii taxelor şi impozitelor, despre care, însă, aceştia au spus că nu au fost anunţaţi.

Consilierul local Vasile Olan a chemat, o dată în plus la echilibru şi seriozitate: „Nu trebuie să ne batem joc de cetăţenii oraşului. Trebuie să existe un echilibru între necesitate şi posibilitatea de a achita taxele şi impozitele. Nu ne putem juca cu nişte cifre şi nici să facem o parodie din asta“, a declarat, indignat, Vasile Olan.

Un discurs amplu, pe marginea situaţiei în care se află hotelierii din sudul litoralului, cei care aduc cea mai mare parte a taxelor şi impozitelor din bugetul local l-a avut Virgil Stancu, Preşedintele Asociaţiei de Turism Sud Litoral, membru al FPTR. Acesta a acuzat funcţionarii primăriei de lipsă de profesionalism, care nu au făcut altceva decât să îngreuneze activitatea hotelieră: „Este incredibil cum nişte oameni aleşi stau drepţi şi sunt repeziţi de cinci-şase ori de un funcţionar după bunul lui plac. Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă un director angajat la mine ar fi avut atitudinea asta? L-aş fi dat afară. Nu poţi face o eroare materială cu seninătate, pentru că, după aceea, timp de un an de zile această eroare mă obligă să plătesc sute de mii de lei în plus. Nu poţi să încasezi de la mine, prin taxe de promovare, bani mulţi şi, după aceea, să îmi spui că nu e treaba mea cum sunt cheltuiţi. Dacă consideraţi că nu aveţi nevoie de industria hotelieră, că nu ne-am achitat cum trebuie obligaţiile faţă de Mangalia, spuneţi-ne şi noi ne retragem!“, a mai spus Virgil Stancu.

Mai mult, acesta a adăugat că FPTR este decisă să nu mai plătească niciun leu la bugetul local până când nu va fi reglementată situaţia taxelor şi impozitelor către unităţile hotelierilor. Lucru care, într-un final, nu se va mai întâmpla, pentru că, prin votul unanim al consilierilor locali, taxa de promovare a fost retrasă pentru 2016. Propunerea a venit din partea consilierului local Paul Foleanu, care a susţinut scoaterea taxei de promovare până la menţionarea acesteia în Legea Turismului.

În final, amendamentele aduse de consilieri au trecut cu unanimitate de voturi. Printre cele mai importante modificări ale Taxelor şi Impozitelor din Mangalia pentru anul 2016 se numără eliminarea taxei de promovare, menţinerea la nivelul lui 2015 a impozitelor pe clădiri pentru persoanele fizice,  dar şi reducerea taxei pentru societăţi de la 1,95% din valoarea construcţiei şi terenului aferent la 1%, ultima fiind un amendament al Federaţiei Patronatelor din Turism. Tot în cazul persoanelor juridice, s-au eliminat taxa de spectacole, precum şi plata vizei anuale a autorizaţiei de funcţionare pentru agenţii economici cu sediul în Mangalia şi care au activitate permanentă. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, impozitul pe terenuri rămâne neschimbat pentru toţi contribuabilii, iar criteriile de încadrare a clădirilor şi terenurilor în paragină, situate în intravilan, sunt cele prevăzute prin
normele metodologice de aplicare a noului Cod Fiscal.

3 thoughts on “Consilierii au adoptat taxele şi impozitele pentru 2016. Taxa de promovare, eliminată!

  1. Nea Virgilica a luat cu japca parcarea , a construit neautorizat si acum face galagie ca plateste taxe mari ? Ce , nu mai are bani pentru parasuta cu care o arde ? Auzi tu la el patron ca l-as fi dat afara… Pai asta e capitalismul fratilor , bani pentru curve si angajatii afara. Bociog vinde bautura la magazin de urla aia toata noaptea de nu pot sa dorm , nu e deajuns ca am magazine la parter ziua la bloc , primaru baga taxe la hotelieri dar ii lasa pe aia cu cazarea la negru de numai tiganie e in fata blocului si murdarie , ce mai imi vine sa vomit.

  2. Dupa ce ca tia mutat primaru statia de autobuz de la bloc mai faci si gargara ? dute la munca si vei dormi tun ! choscu nu e alu Harciog ala sau cum il cheama e a lu Ciocaia.

Comments are closed.