24 aprilie 2024

Soluţii pentru „Gala Galaction”: mansardarea unităţii şi construirea unui campus şcolar!

ggO soluţie de avarie a fost adoptată, în cadrul celei mai recente întâlniri dintre părinţii Şcolii „Gala Galaction” şi administraţia publică locală de la Mangalia. Până la accesarea unui proiect cu fonduri europene pentru construirea, din temelii a unui campus şcolar în localitate, ce va rezolva situaţia numărului mare de elevi care doresc să înveţe la această unitate, primăria a acceptat, oficial, să dea mână liberă conducerii de la „Gala Galaction” să demareze procedurile de achiziţie pentru contractarea unui constructor ce va mansarda corpul de clădire de la Sens. Potrivit primarului Cristian Radu, angajaţii instituţiei pe care o conduce, la solicitarea conducerii şcolii, se vor “muta” la Gala Galaction pentru a grăbi procedurile de licitaţie.

Circa 100 de părinţi au fost prezenţi la întâlnirea de la Club Nautic organizată de primărie, având drept subiect spinoasa problemă a mansardării unităţii. Reamintim că Şcoala “Gala Galaction”, una dintre cele mai renumite unităţi de învăţământ din judeţ, este şi printre foarte puţinele din ţară unde se învaţă în două schimburi, de la 7.30 şi până la 18.30. Totodată, şcoala este unică şi prin vechimea corpurilor de clădire în care elevii şi cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, unele dintre acestea fiind atât de perimate încât bucăţi din tencuială s-au desprins, recent, accidentând elevii.

În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local, aleşii au efectuat o modificare a bugetului pe anul 2016, fiind de acord cu mansardarea coprului de clădire de la sensul giratoriu, astfel încât micuţii de clasele 0-IV să nu mai fie vitregiţi şi să înveţe doar de dimineaţă.

Potrivit Rodicăi Rîpianu, consilier în cadrul Primăriei Mangalia, mansardarea nu va rezolva definitiv problema învăţatului în două schimburi: “Din analiza pe care am făcut-o asupra proiectului ce ne-a fost înmânat de conducerea şcolii şi din discuţiile purtate cu proiectantul, rezultă că vor fi înfiinţate, prin mansardare, 14 clase de studiu. Însă, din ceea ce am văzut, anul şcolar viitor vor fi, ca şi anul acesta, tot 16 clase de elevi, astfel că numărul de 14 este tot insuficient”, a arătat Rodica Rîpianu.

Edilul Cristian Radu a reamintit faptul că, foarte mulţi părinţi, indiferent de zonele în care locuiesc, optează pentru o anumită şcoală, în defavoarea celor din preajma locuinţelor: „În ciuda demersurilor pe care le-am făcut, Şcoala de la Neptun, una dintre cele mai bine dotate, a fost închisă. Timp în care avem şcoli suprapopulate, unde elevii trebuie să înveţe în două schimburi”, a arătat primarul Radu.

Atât părinţii, cât şi cadrele didactice au replicat că, dacă au ales Şcoala “Gala Galaction”, au făcut-o cu un anumit motiv: “Personal, mi-am transferat copilul aici de la o altă şcoală, tocmai pentru că, la “Gala Galaction”, am găsit disciplina pe care mi-o doream pentru el. Şcoala de la care am plecat era foarte bine dotată, încăpătoare, dar nu avea disciplină. Este meritul cadrelor didactice de aici că ştiu să atragă elevii”, a arătat unul dintre părinţi. La rândul lor, cadrele didactice au reamintit că şcoala are unele dintre cele mai bune rezultate la învăţătură şi la olimpiadele şcolare din întreg judeţul. Deci, un alt motiv pentru care elevii aleg unitatea de învăţământ, deşi condiţiile în care studiază sunt destul de grele, este performanţa învăţătorilor şi profesorilor.

Concluzia discuţiilor a fost una clară: părinţi şi profesori, deopotrivă, au fost de acord ca mansardarea unităţii de la sensul giratoriu să înceapă imediat, urmând ca primăria să facă toate demersurile, pe viitor, pentru a accesa fonduri structurale în vederea construirii unui campus şcolar. În cazul în care lucrările de mansardare vor dura mai mult decât prevede proiectul, iar actul şcolar ar fi deranjat din cauza acestora, părinţii au declarat că ar fi de acord ca, temporar, copiii să studieze în alte incinte, cum ar fi, de exemplu, Şcoala de la Neptun, care, în acest moment, este cu lacătul pe uşă.