29 martie 2024

Şedinţă maraton cu iz electoral

Şedinţa maraton a Consiliului Local Mangalia, care este în derulare şi la această oră, înregistrează aproape 100 de puncte pe ordinea de zi. Cele aproape cinci ore câte au trecut de la întâlnirea aleşilor locali au constituit cel mai bun prilej pentru aceştia, dar şi pentru directorii instituţiilor primăriei şi, în final, şi pentru edilul Cristian Radu, de a-şi arunca acuze, invective, într-un cuvânt, pentru a-şi face „încălzirea“ pentru campania electorală care bate la uşă.

Pentru început, din cauza unei proceduri juridice locurile celor trei consilieri demisionari (doi de la PNL şi unul de la PSD) au rămas vacante.

Veştile bune pentru mangalioţi, din tot iureşul creat în timpul şedinţei, vin în ceea ce priveşte preluarea Grădinii de Vară „Farul“ şi a Cinematografului „Pescăruş“, luate, de astăzi, de la RADEF sub oblăduirea primăriei. Totodată, consilierii au aprobat atribuirea în folosinţă gratuită a unor loturi de teren, de minimum 220 de metri pătraţi, amplasate lângă Castelul de Apă, în vederea construirii de locuinţe pentru tineri, potrivit Legii nr.15. În cadrul şedinţei, aleşii au votat împotriva concesionării, prin licitaţie, a unor suprafeţe de teren în vederea realizării investiţiei „Construire spaţii comerciale cu destinaţia de pompe funebre şi florării – servicii funerare“. Au fost, însă, de acord, cu dezmembrarea unor terenuri aferente imobilelor ANL, un pas premergător ca acestea să fie scoase la vânzare.

Pentru cinci ani de zile, dar cu o autorizaţie emisă anual, a fost aprobat un protocol care va continua, în sudul litoralului, una dintre cele mai vechi „tradiţii“ în privinţa distracţiei: Liberty Parade. Mai mult, printr-un protocol cu Consiliul Local, SC Europe Developpement International şi Warner Media Studio distracţia Europa FM se va muta, pe plajele din zonă, pe tot parcursul verii!

Cel mai aşteptat punct de pe ordinea de zi a fost cel al rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli. În cadrul acestui punct, dezbaterile au durat circa două ore, iar proiectul a picat la votul consilierilor, nu înainte ca directorii instituţiilor adiacente primăriei să apuce să îşi spună atât „păsurile“ în ceea ce priveşte lipsa banilor din propriile bugete, cât să şi aprostrofeze consilierii care nu au fost de acord cu rectificarea bugetară. „Este o mascaradă ce se întâmplă în Consiliul Local. Bugetul a fost ciopârţit de aceşti domni. Tot ei spun că noi am făcut bugetul. De patru ani de zile m-am săturat de umilinţele aduse de aceşti domni. Le mai dau doar două luni de zile, au fost o ruşine pentru oraş“, au fost puţinele cuvinte pe care, în cele câteva ore de şedinţă, le-a rostit primarul Cristian Radu.

„Domnilor directori din primărie, când v-aţi făcut bugetele, acum o lună, de ce nu aţi prevăzut toate cheltuielile? Aţi înaintat bugetul fiecărei instituţii directorului general al Direcţiei Economice, care v-a tăiat, din pix, ce aţi solicitat şi v-a lăsat doar trei luni de salarii, de pachete pentru bătrâni, de iluminat public sau mâncare la cantina socială. Din rezerva creată s-au achitat banii pentru proiectele pierdute cu fonduri europene şi pe care trebuie să le plătim din banii noştri“, a arătat, la rândul său, consilierul local Paul Foleanu.

Potrivit acestuia, bugetul se doreşte a fi rectificat cu 9 milioane de euro, bani pe care este imposibil ca primăria să îi poată avea.

Vom reveni.