29 martie 2024

Liliana Enacache, candidat M10 la Primăria Limanu: „Voi fi Primarul oamenilor, nu al intereselor politice!”

vSunteţi, aşa cum vă place să vă numiţi, o  „fiică“ a comunei Limanu. Ce ne puteţi spune, la începutul interviului nostru, despre omul Fevronia Liliana Enacache?

M-am născut şi am crescut în comuna Limanu, sunt administratorul unei firme comerciale din domeniul farmaceutic, sunt căsătorită și am un băiat, ofițer în Marina Comercială. Timp de doisprezece ani am deţinut funcţia de preşedinte al PSD Limanu dar, din cauza unei decizii abuzive, am fost înlăturată de la conducerea filialei. Atunci a fost momentul în care am decis să mă alătur unei echipe noi, tinere, condusă de Valentin Vrabie, fostul edil local de Peştera, a cărui activitate este recunoscută la nivelul întregii ţări. Cu sprijinul lui şi având drept model administraţia publică locală impusă de domnia sa la Peştera şi având alături o echipă formată din oameni curajoşi, care vor să schimbe lucrurile în comuna Limanu, am decis să candidez la primăria localităţii mele.

Spuneţi că, împreună cu echipa dumneavoastră, doriţi atât schimbarea modalităţii de a face politică, cât şi administraţie locală. Unde credeţi că s-au făcut cele mai mari greşeli în ultimii ani la Limanu şi cum le puteţi îndrepta?

Infrastructura este punctul nevralgic al celor patru localităţi care alcătuiesc Limanu. Sunt kilometri întregi de drumuri neasfaltate şi zeci de cartiere care, nici până azi, nu au canalizare sau curent electric. Suntem o zonă care, din punct de vedere turistic, ne putem „bate“, oricând, cu Mamaia sau Eforie, dar avem nevoie să oferim turiştilor tot confortul de care au nevoie. Ori, acest lucru nu se poate face cu străzi neasfaltate, cu unităţi hoteliere fără un sistem de canalizare sau cu trotuare care arată ca acum o sută de ani. Trebuie să punem la dispoziţia localnicilor şi turiştilor, deopotrivă, a unor zone de promenadă, cu trasee turistice bine delimitate. Dumnezeu ne-a oferit una dintre cele mai generoase şi mai frumoase plaje, care, însă, este lăsată de izbelişte, mai ales după terminarea verii. Un alt punct de interes maxim pentru locuitori este preţul apei potabile: după modelul implementat de Valentin Vrabie, primarul care a avut curajul să elimine din comuna sa monopolul unei societăţi ce practică preţuri exorbitante, vreau ca şi locuitorii mei să beneficieze de apă curentă la preţul de… un leu! O altă investiţie pe care trebuie să o încurajăm, mai ales că va veni în mod deosebit în sprijinul turismului din zonă este cea a aducţiunii de gaze naturale. Acest proces trebuie să continue şi să fie implementat în toate localităţile noastre. Din punct de vedere edilitar, aş mai adăuga eu, vreau să redau comunei mele „culoarea“: ne lipsesc verdeaţa copacilor, veselia florilor… Printr-un proces de plantare de arbori şi flori sper să readuc bucuria în sufletele consătenilor mei.

Aţi vorbit despre turismul din sudul litoralului. De obicei, când vine vorba despre această latură a economiei locale, cu toţii ne gândim strict la aria Vama Veche-2 Mai. Cum credeţi că s-ar putea „extinde“ acest turism şi în celelalte zone ale comunei?

Avem un port turistic mic, dar cochet, mai bine amenajat chiar decât cel de la Mangalia şi pe care îl putem dezvolta şi mai mult oferind facilităţi pentru investitorii serioşi. Avem o rezervaţie naturală unică în Europa, cea de la Hagieni, extrem de puţin pusă în valoare. Nu mai vorbesc despre Mănăstirea Limanu-Hagieni, cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“, loc de pelerinaj pentru mulţi credincioşi care, însă, din cauza drumului de multe ori impracticabil, cu greu ajung să se roage aici. Toate acestea sunt obiective de care actuala administraţie locală aproape că a uitat, dar care, o dată ce voi ajunge la primărie, le voi scoate la lumină, sprijinind la promovarea lor în zonă, dar şi la nivel naţional.

Aţi afirmat că, alături de dumneavoastră, se află o echipă tânără, de oameni muncitori şi care vor să facă politica cetăţenilor şi nu pe cea a intereselor de grup. Pentru viitorul comunei Limanu, copiii, ce proiecte aveţi?

Într-adevăr, copiii sunt speranţa noastră de mai bine, ei sunt cei ce ne oferă impulsul de a merge mai departe şi de a ne dori ca localitatea nostră să prospere. Copiii reprezintă şi principala mea preocupare: trebuie să investim în educaţia lor, în cultura şi în sănătatea lor! Tocmai de aceea, voi încuraja modernizarea tuturor unităţilor de învăţământ din Limanu şi 2 Mai, asigurarea transportului gratuit pentru elevi, alături de demararea proiectului de “After School“ şi pregătirea suplimentară a copiilor în afara orelor de curs. În plus, consider că satul Hagieni, uitat parcă de tot de actuala administraţie, merită să fie „legat“ de restul localităţilor. O problemă spinoasă pentru copiii de aici o constituie tocmai lipsa unui traseu regulat de transport, care să îi ducă şi să îi aducă de la şcoală. Hagieniul trebuie, din nou, legat de civilizaţie! Tot aici, dar şi Vama Veche, la 2 Mai şi la Limanu, trebuie asigurată asistenţa medicală permanentă, pentru a nu mai fi nevoiţi să apelăm la serviciile medicale din Mangalia!

Pe lângă multe altele, copiii noştri trebuie să redescopere şi actul cultural, de care, de prea mult timp, au fost privaţi: voi reabilita căminele culturale din comună, unde voi înfiinţa câte o bibliotecă şi o sală de lectură. Totodată, printr-un parteneriat public-provat vom organiza tabere de vară pentru elevii localităţii. Nu în ultimul rând, consider că trebuie definitivate,  cât mai repede, lucrările la terenul de sport şi, ca o prioritate pentru mine, va fi susţinerea echipei de fotbal a seniorilor, dar şi înfiinţarea unei echipe de juniori.

Latura socială a vieţii unei comunităţi cu oameni care se cunosc foarte bine între ei este, de foarte mult ori, neglijată de administraţiile publice locale. Ce măsuri credeţi că puteţi lua, în calitate de edil local, pentru aceste cazuri?

Asistenţa socială pentru familiile nevoiaşe este crucială pentru o comunitate mică, dar inimoasă, ca aceea de la Limanu. Susţin cu tărie înfiinţarea unei Cantine Sociale, precum şi acordarea de pachete cu alimente pentru cei care, de multe ori, nu au ce pune pe masă de la o zi la alta. Consider, totodată, că, pentru familiile cu mai mult de patru copii, primăria poate face un efort financiar, acordându-le un ajutor în bani. Iar drept semn de recunoştinţă pentru bunicii noştri, cei care ne-au dat viaţă şi care, de cele mai multe ori, trec, tăcuţi, în ultimii ani ai vieţii, fără prea multe bucurii, consider că, trebuie le oferim o indemnizaţie la împlinirea a 70, 75, 80, 85, 90, 95 şi chiar 100 de ani. Şi, tot pentru ei, consider că trebuie înfiinţate cluburi pentru pensionari, unde să îşi petreacă, în mod activ, în compania prietenilor, timpul liber.

Zona Limanu, pe lângă faptul că este una în continuă dezvoltare turistică, este şi o arie agricolă destul de rodnică. Cum credeţi că ar putea fi încurajaţi fermierii comunei dumneavoastră?

Pentru a încuraja activitatea micilor fermieri de pe raza comunei cred că trebuie înfiinţate puncte de colectare a produselor agricole, dar şi un centru de colectare a lânei. Doresc înfiinţarea unui târg comunal, care va deveni un punct de atracţie pentru locuitorii din Mangalia, ce doresc să cumpere produse agricole bio. Şi, nu în ultimul rând, fermierii harnici, cu rezultate foarte bune, vor fi premiaţi de primărie.

Am lăsat spre final proiectele pe care vi le doriţi strict în relaţia primar-cetăţean. Ce consideraţi că trebuie schimbat în felul în care se face administraţie publică, la ora actuală, la Limanu?

Administraţia locală trebuie să fie un serviciu public adresat tuturor cetăţenilor şi nu celor afiliaţi unui partid sau altul. Voi fi primarul tuturor cetăţenilor comunei, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia. Periodic, pe lângă audienţele cu cetăţenii comunei, voi organiza adunări în cadrul cărora voi prezenta stadiul de derulare al proiectelor primăriei. Şedinţele de consiliu vor fi, fără excepţie, publice, la care pot asista toţi locuitorii comunei. Site-ul oficial al primăriei Limanu va fi reactualizat, cu toate proiectele de hotărâre ale şedinţelor Consiliului Local. Şi, ca un proiect imediat după ce voi ocupa fotoliul de primar, voi revizui toate deciziile ilegale luate de fosta administraţie publică locală.

Doamnă Fevronia Liliana Enacache, de ce aţi ales să faceţi politică şi, mai mult, să candidaţi la scaunul de primar, într-o perioadă în care politicienii nu sunt, nici pe departe, bine văzuţi, ci, dimpotrivă, reprezintă pentru marea masă a românilor, o sursă de corupţie?

Oamenii dintr-o comunitate mică, aşa ca a mea, nu au judecat niciodată culoarea politică a primarului, ci acțiunile lui. Foarte mulți dintre noi ne-am pierdut încrederea în clasa politică, dar oamenii sunt cei care fac clasa politică. Politica este bună atunci când este în favoarea oamenilor, nu a intereselor personale; oamenii s-au săturat de promisiuni și de vorbe goale aruncate în campaniile electorale. Nu vă promit ceva ce nu pot face, dar vă pot promite că nu vă voi dezamăgi! Voi accepta criticile justificate și voi corecta erorile când sunt semnalate.
Voi fi Primarul oamenilor, nu al intereselor politice!

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/FevroniaLilianaEnacache/videos/994149440665144/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

1 thought on “Liliana Enacache, candidat M10 la Primăria Limanu: „Voi fi Primarul oamenilor, nu al intereselor politice!”

  1. CUNOSC ACEASTA MINUNATA DOAMNA DE FOARTE MULTI ANI ….O LUPTATOARE , O FIICA , MAMA , SOTIE DESAVARSITA ..IN PERMANENTA DISPONIBILA , CU O INTELIGENTA REMARCABILA STIE SA COMUNICE LA ORICE NIVEL E FOARTE IMPORTANT , DEOARECE IN COMUNITATE SINT SI PERSOANE SIMPLE CARE AU MULTA NEVOIE DE COMUNICARE , DE SFATURI , INDEOSEBI DE NATURA MEDICALA …CONSIDER CA VA FI UN BUN CAP AL OBSTII DEOARECE E CRESCUTA IN MIJLOCUL OAMENILOR CU POTENTIAL FINANCIAR SCAZUT …SA INTELEGETI BINE ….NICIODATA BOGATUL NU-L VA CREDE PE SARAC SI CEL SATUL PE INFOMETAT NOI NU AVEM NEVOIE DE PERSOANA PLINA DE BANI IN FRUNTEA NOASTRA ! AVEM NEVOIE DE UN BUN GESTIONAR , DE UN BUN GOSPODAR …NU AVEM NEVOIE DE PRIMAR CARE AZI E AICI MAINE LA PITESTI ….AVEM NEVOIE DE PRIMAR CARE SA AIBA HABAR DE TOT CE SE INTAMPLA …..INCEPAND CU CELE MAI MARUNTE PROBLEME PANA LA CELE MAJORE …LASATI-O MAI USOR CU STRAZILE !….DOAR PROSTII CAD IN GROPI….SINT STRAZI NEELECTRIFICATE , NU AVEM ASISTENTA MEDICALA PERMANENTA , TRANSPORTUL IN COMUN COSTA DUBLU , NU AVEM FACTOR POSTAL CARE SA NE ADUCA CORES[PONDENTA SI PENSIILE LA DOMICILIU SA GANDIM BINE INAINTE DE A VOTA …SA NE AJUTE DUMNEZEU SA FACEM DIN ACESTE SATE O MINA DE AUR DEOARECE SUNTEM NOROCOSI CU MAREA CARE NE ESTE VECINA ..DUMNEZEU NE DA DAR NU NE BAGA SI-N TRAISTA …..SA VA DEA DUMNEZEU GANDUL BUN !

Comments are closed.