24 aprilie 2024

S-a reluat scandalul în Consiliul Local: PNL-ul s-a supărat din cauza CA-urilor la şcoli, opoziţia spune că motivul e, de fapt, repartiţia locuinţelor de la C9!

Consilierii locali din Mangalia s-au reunit, astăzi, în cadrul celei de a treia şedinţe din noul mandat. Cum era de aşteptat, întâlnirea, demarată într-un cadru destul de relaxat, a sfârşit într-o notă de scandal, consilierii liberali, opt la număr, părăsind sala chiar înaintea votării a două proiecte suplimentare de pe ordinea de zi: nominalizarea reprezentanţilor CL în cadrul consiliilor de adminstraţie a unităţilor de învăţământ din municipiu, precum şi schimbarea destinaţiei apartamentelor din Căminul C9 Neptun în locuinţe de serviciu pentru medicii şi cadrele didactice ce fac naveta la Mangalia.

Anterior părăsirii sălii de şedinţe de către liberali, au fost votate, în unanimitate, modificarea organigramei şi statului de funcţii a Spitalului Municipal Mangalia şi participarea, ca beneficiar a oraşului în vederea depunerii unei cereri de finanţare la Ministerul Fondurilor Europene, a proiectului Managementul Incluziunii şi Combaterea Sărăciei. La acest din urmă punct s-au stârnit o serie de discuţii pe marginea existenţei unui al doilea proiect, similar, dar care, din motive rămase neelucidate, nu a ajuns pe masa consilierilor locali. Potrivit consilierului local Paul Foleanu, în ciuda tuturor demersurilor iniţatorului acestui proiect, documentele nu au ajuns în în comisiile de specialitate, în mâinile consilierilor, singurii care pot lua decizia dacă îl aprobă sau nu, Mangalia pierzând, astfel, circa 5 milioane de euro.

Mărul discordiei dintre consilierii locali, adânc divizaţi în acest nou mandat în două tabere distincte (pe de o parte PNL-ul, ce are nouă consilieri, iar pe de altă parte zece aleşi PSD, ALDE, PMP), l-a constituit proiectul privind desemnarea aleşilor în CA-urile grădiniţelor, şcolilor şi lieelor din Mangalia. Aleşii PNL s-au arătat nemulţumiţi că unele dintre unităţile de învăţământ aveau, deja, completate aceste consilii de administraţie pe proiectul de hotărâre, cu câte trei dintre consilierii PSD, ALDE şi PMP. După discuţii furtunoase, peneliştii au ales să părăsească sala de şedinţe, renunţând să îşi mai nominalizeze candidaţi la aceste structuri.

Ulterior, mai mulţi consilieri PSD-ALDE-PMP, dorind să instaureze relativul calm de până atunci în sânul şedinţei, au spus că renunţă la propriile nominalizări, oferind locul nemulţumiţilor, în speranţa că aceştia se vor reîntoarce în sală. Acest lucru nu s-a întâmplat, fapt care a stârnit, din nou, polemici, consilierii rămaşi afirmând că plecarea membrilor PNL a avut un scop ascuns: acela de a nu vota următorul punct de pe ordinea de zi, privind schimbarea destinaţiei locuinţelor din Căminul C9 Neptun, pe care aleşii PMP le doresc transformate în locunţe de serviciu pentru medicii şi cadrele didactice ce fac naveta la Mangalia.

Astfel că, până la o proximă şedinţă, cei unsprezece consilieri au decis să completeze ei înşişi consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ, ţinând cont că anul şcolar demarează în câteva zile, urmând ca, într-o şedinţă viitoare, să apeleze şi la colegii PNL pentru completarea acestor structuri.