28 martie 2024

Cinematograful Pescăruş şi Grădina Farul, de doi ani în… „conservare”!

img_4825Cinematograful „Pescaruş” şi Gradina de Vară „Farul”, înapoiate Consiliului Local Mangalia în 2015 de către RADEF sunt, de aproape doi ani, în conservare. De la preluarea lor nu s-a reuşit mare lucru. Până în vara acestui an, „Pescaruşul” era un imens focar de infecţie, plin de şobolani şi mustind de gunoaie. Soluţia pentru a împiedica depozitarea, în continuare, a mizeriei, a fost zidirea ferestrelor şi uşilor. Grădina de Vară, folosită ultima dată în campania electorală din 2012, are scaunele rupte şi inutilizabile, ce se iţesc, pe alocuri, dintre boscheţii falnici.

Mai marii primăriei ne spun că soluţii există: în prezent se img_4820lucrează la studii care să stabilească dacă cinematograful mai poate fi recuperat ca imobil sau dacă se impune demolarea lui. În plus, cum instituţia publică se plânge, peste tot, că nu stă pe roze din punct de vedere financiar, se doreşte ca cinematograful să fie reabilitat cu fonduri de la Minsterul Dezvoltării.

“Există un program de finanţare la Ministerul Dezvoltării, prin Consiliul Naţional de Investiţii, special pentru cinematografele din ţară. După ce vom realiza toate documentele tehnice, vom solicita aceste finanţări pentru Mangalia. Din cauza climatului politic din vară, dar şi al celui actual, al alegerilor din decembrie, nu am reuşit să avansăm, prea mult, cu aceste proiecte, dar, cel mai probabil din vara anului viitor, vom putea vorbi despre programe ferme pentru cinematograf şi grădina de vară. Ne dorim, de asemenea, recuperarea şi a Grădinii Saturn şi a celei din Jupiter”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, viceprimarul Mangaliei, Dragoş Angelescu.

img_4826Municipiul Mangalia mai deţine, de asemenea, Grădina de Vară din Neptun, câştigată în instanţă tot anul trecut. Şi aici lucrurile sunt dezastruoase: deşi administraţia publică locală ne promitea, în vara anului trecut, că, în sezonul estival 2016 ar fi urmat să “avem pe scenă la fel de multe spectacole ca acum 30 de ani”, Grădina din Neptun a rămas, ca şi până acum, o pată neagră pe obrazul staţiunii, fixată în calea turiştilor ce se îndreaptă către plajă.