23 aprilie 2024

98 de ani de la înfăptuirea ROMÂNIEI MARI 1 Decembrie, la Mangalia

 

de E. C. Ninu

 Încărcată de semnificații, 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, a fost sărbătorită cu fastul cuvenit , atât de așteptat de către mangalieni.

Activitatea a debutat, conform programului, la orele 9,55, cu întâmpinarea Comandantului Garnizoanei Militare Mangalia, comandorul Petrică Pârvu.

A urmat, desigur, intonarea Imnului de Stat al României, care a însuflețit adunarea, încălzind inimile celor adunați pe platoul din fața „Monumentului Eroilor”, aflat în cuunoscuta „Piață a Republicii”.

În frunte cu protoiereul Vasile Cîrlan, soborul de preoți, , mai numeros ca niciodată, a ținut o emoționantă slujbă de pomenire a Eroilor Neamului.

Seria alocuțiunilor a variat, de la sublinierea jertfei militarilor români și a importanței unui astfel de moment, marcat definitiv în istoria noastră prin jerfa supremă, de sânge, a românilor de o parte și de alta a Carpaților, a Tisei și a Prutului (cdor P. Pârvu), la punctarea evenimentului și urarea de „La mulți ani!”, adresată românilor de pretutindeni, ale primarului Radu Cristian.

A urmat depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori, din partea Garnizoanei, a Primăriei, a unor organizații nonguvernamentale, precum: „Liga Amiralilor”, „Liga Navală”, Filiala Mangalia a „Asociației Veteranilor de Război”, Filiala Mangalia „Viceamiral ing. Gr. Marteș” a „Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere”, „Liga Maiștrilor de Marină”, Subfiliala Mangalia a Asociației Naționale CULTUL EROILOR „Regina Maria” și „Asociația CULTUL EROILOR Mangalia”, Asociația „Victoria Revoluției din Decembrie ’89”.

Din partea unor instituții, a impresionat, în mod deosebit, participarea masivă a unor cadre didactice (educatoare, învățătoare, profesori), însoțite de școlari și elevi ai unor prestigioase grădinițe, gimnazii și licee mangaliene.

Formațiunile politice, cuprinzând numeroși membri și simpatizanți, s-au perindat, în tăcere, pătrunse de solemnitatea clipei, pentru a depune coroanele de flori, marcate cu simbolul tricolorului, cele mai multe dintre ele.

Ca de fiecare dată, în încheierea festivității, defilarea trupelor participante a atras aplauzele mulțimii ce a urmărit cu privirea, îndelung, retragerea spre unitățile municipiului.

O sărbătoare care a unit inimile participanților, indiferent de vârstă, religie, pregătire sau aparatenență politică, într-o „oră astrală” a României!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA, LAMULȚI ANI, ROMÂNI, ORIUNDE V-AȚI AFLA!