20 aprilie 2024

Doar în „Mangalia aleşilor locali” se poate: Moş Crăciun nu dă, ci răpeşte cetăţenilor bucuria darurilor de sărbători!

chÎntr-un oraş normal, autorităţile publice locale lucrează permanent în favoarea cetăţenilor, a celor care contribuie la crearea bugetului local, a celor care i-au instalat pe scaunele atât de călduţe şi vânate, dacă nu din convingere, măcar drept răsplată.

Într-un oraş condus de către persoane care îngraşă porcul în Ajun, sprijinul vine doar de sărbători şi se materializează în diverse ajutoare financiare sau constând în dulciuri, jucării şi alimente pentru copii şi persoanele defavorizate.

În Mangalia, oraş care acumulează tot mai multe aberaţii şi decizii halucinante, ajutorul nu vine nici măcar de Sfântul Crăciun. Cu un Serviciu Social ticsit cu angajaţi, familiile nevoiaşe, copiii bolnavi, în prag de abandon şcolar sau cu părinţii plecaţi în străinătate nu impresionează, motiv pentru care nu le va întinde nimeni o mână de ajutor. Nici familiile cu membri bolnavi, venituri aproape inexistente şi datorii mari acumulate la utilităţi şi întreţinere nu reprezintă cazuri care să intre în atenţia autorităţilor. Pe de altă parte, niciun consilier local nu a iniţiat în acest mandat şi nici în cele anterioare proiecte de hotărâre care să vizeze acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru cazurile disperate. Şi ele, vă asigurăm, există! De exemplu, o familie de vârstnici care locuieşte în Căminul CP5 luptă nu doar cu bolile, ci şi cu lipsa banilor care i-au adus înglodaţi în datorii. Atât de mari sunt lipsurile, încât şi încărcarea unei butelii reprezintă un efort mult prea mare. O altă familie face, lunar, eforturi financiare uriaşe pentru a-şi trata fetiţa grav bolnavă. Alte zeci de familii locuiesc în frig şi nu beneficiază de apă potabilă ori energie electrică. Şi exemplele pot fi enumerate la nesfârşit.

Din cauza lipsei de implicare, a indiferenţei, Mangalia a ajuns urbea aleşilor locali, nu mai este a cetăţenilor. De cetăţeni, aleşii îşi aduc aminte în campaniile electorale când pun în scenă piese de teatru lacrimogene, imploră, fac promisiuni şi jură că vor face şi vor drege pentru oraş. Realitatea a demonstrat că după alegerile locale, Mangalia şi-a continuat decăderea, astfel că nu ne-am ales decât cu peticirea străzilor.

În continuare, elevii din Mangalia învaţă în două schimburi, fac orele de sport afară, în frig, sportivii participă la competiţii doar cu ajutorul financiar al părinţilor, copiii sunt privaţi de plimbarea într-un târg de Crăciun, de relaxarea într-un Orăşel specific de Crăciun ori de admirea unor luminiţe impresionante. Locurile de muncă sunt infime, investitorii ne ocolesc, oraşul rămâne fără cetăţeni care pleacă să muncească pe alte meleaguri, aspectul municipiului este cenuşiu şi denotă delăsare din partea aleşilor locali.

Timid, dar, poate, sigur, oraşul va reveni locuitorilor rămaşi aici în oraşul cu potenţial, dar abandonat de aleşi, iar un prim pas a fost făcut. Aşa cum vă informam, o doamnă a iniţiat împodobirea parcului de la Balnear, iar alţi cetăţeni contribuie cu bani, alimente şi alte bunuri la întremarea persoanelor cu probleme de sănătatate şi financiare.

Ne mai rămâne ca la primăvară să pornim o campanie de plantări şi înfrumuseţare a oraşului, să organizăm campanii umanitare pentru toate categoriile defavorizate, să strângem fonduri pentru sportivii şi copiii talentaţi ai Mangaliei.

Până când comunitatea se va mobiliza şi va face demersuri palpabile şi permanente pentru schimbarea firească a oraşului, Mangalia rămâne a aleşilor locali care acţionează doar potrivit propriului interes: votează sume astronomice pentru servicii juridice, consultanţă şi alte activităţi de care cetăţeanul nu beneficiază, aprobă desfiinţarea unor servicii publice funcţionale, ignoră agenţii economici cu contracte expirate, sunt nepăsători la suferinţa cazurilor sociale, trec cu vederea tristeţea municipiului.

Aşa că, anul acesta, Moş Crăciun va lua Mangaliei darurile meritate, lăsând în urmă un viitor  sumbru şi aspru, asemenea gerului de afară.