23 aprilie 2024

Şedinţă de consiliu tensionată. Radu: „Cei 3.000 de şomeri din Mangalia păgubesc bugetul local!“. Moroianu: „De şase ani trăim în beznă şi ne mănâncă şerpii. Iniţiez referendum!“

Supărare mare în rândul aleşilor locali, prezenţi la şedinţa de consiliu de săptămâna trecută. Pe de o parte nemulţumirea primarului Radu, „necăjit“ că cei 3.000 de şomeri din urbe îi văduvesc vistieria instituţiei pe care o păstoreşte cu circa 150.000 de euro lunar, iar aleşii – în special cei din legislatura trecută – comentează în momentul în care vine vorba despre împrumuturi de milioane de lei pe care edilul şi le doreşte din toată inima. Pe de altă parte, consilierii PSD, ALDE şi PMP spun că împrumuturile pe care le vrea administraţia publică locală vor îndatora cetăţenii pentru mai multe generaţii de acum încolo, timp în care urbea noastră este lăsată în mizerie, plină de gropi, câini şi boscheţi.

„În privinţa împrumutului, este vorba doar de un acord de principiu, pentru că toate proiectele vor fi aprobate de membrii Consiliului Local. Avem posibilitatea de a lua bani de la cetăţeni, pentru proiectele noastre, timp de 10-15 ani sau să facem precum o familie tânără, care îşi doreşte o casă şi care face un împrumut, pe care îl achită în 10 ani“, şi-a prezentat expunerea de motive Radu Cristian. Acesta s-a declarat supărat atât pe consilierii care au votat acest împrumut în legislatura trecută, dar s-a arătat şi nemulţumit de numărul mare de şomeri din Mangalia: „Avem 3.000 de oameni în Mangalia care nu muncesc. Primăria, prin faptul că nu încasează contribuţiile de 40% din impozitele pe salarii, pierde, lunar, 140.000 de euro“, a arătat Radu Cristian, care a acuzat agenţii economici din zonă că preferă să aducă pe litoral personal din alte ţări.

Scânteia care a aprins disputele din Consiliul Local a venit de la un proiect de hotărâre privind o rectificare bugetară. „Noi nu suntem în stare să plătim facturi curente, ajungem să ne fie notificate unităţile de învăţământ pentru neplata utilităţilor. În schimb, suntem fantezişti şi trecem în buget cheltuieli aberante, pe măsura unor venituri inventate. Ştiţi, de exemplu, că, pe serviciile juridice ale primăriei, Mangalia a achitat 10% din totalul cheltuielilor pe astfel de servicii din toată ţara?“, a spus consilierul local Paul Foleanu.

La rândul său, Nicolae Moroianu a spus că, an de an, la Mangalia, „lucrurile merg din ce în ce mai prost“, arătând că, dacă agenţii economici aduc personal din alte ţări, şi despre echipa lui Radu Cristian se poate spune că este formată din străini de oraş: „Majoritatea acestei echipe este „importată“, nu este din Mangalia. De şase ani oraşul nostru şi cele şase staţiuni trăiesc în beznă. Chiar azi noapte am primit o sesizare de la un grup de de turişti străini cazaţi la Hotel „Doina“ care vor să renunţe la vacanţă şi să plece din cauza câinilor, buruienilor şi întunericului. Am ajuns să ne fie frică în oraşul nostru de câini şi şerpi. Am ajuns să fim invidioşi pe comune ca 23 August sau Albeşti. De aceea, în nume personal, voi iniţia un referendum de demitere a primarului“, a conchis Nicolae Moroianu.

În cadrul aceleiaşi şedinţe au depus jurământul cei doi nou aleşi locali – Dorel Toma (PNL) şi Mihail Bănceanu (PSD).