19 aprilie 2024

PSD Mangalia: „Spunem NU împrumutului care va împovăra bugetul local!“

COMUNICAT

 

Reprezentanții P.S.D. Mangalia în Consiliul Local s-au declarat solidari în încercarea de a bloca o nouă tentativă a primarului Radu Cristian de aîmpovăraorașul cu o datorie de peste 13 milioane de euro.

La anunțata ședință a Consiliului Local Mangalia, care va avea loc marți, consilierii PSD vor vota NU la propunerea numărul 4, privind contractarea unui împrumut în valoare de 13 milioane de euro. Împrumutul va fi rambursat în următorii 12 – 15 ani, astfel în primii 3 ani municipalitatea va plăti câte 500.000 euro pe an, urmând ca restul datoriei să atingă colosala cifră de 2 milioane de euro pe an. Un simplu calcul matematic arată că orașul va rambursa, cu tot cu dobânzile aferente, 21 de milioane de euro, deci o sumă cu o treime mai mare decât cea contractată.

Consilierii P.S.D. Mangalia resping această propunere de îndatorarea orașului deoarece:

  1. în fiecare an bugetul local a prevăzut clar sume pentru asfaltare, dar acestea au fost redirecționate de conducerea administrației locale către alte ”priorități”. De exemplu, bugetul anului 2016 prevedea 2 milioane de euro pentru asfaltare (stabiliți prin inițiativă cetățenească), dar la rectificare banii au luat altă destinație.
  2. dacă se vor găsi 500.000 de euro de rambursat anual, înseamnă că bani există! În loc să plătim dobânzi, putem folosi acești bani pentru asfaltare și în 4 ani orașul și stațiunile vor avea infrastructură de invidiat!
  3. există priorități adevărate, care ar necesita împrumuturi. De pildă modernizarea bazei materiale a școlilor sau un serviciu de urgență într-un spital dotat după model european.
  4. se pot accesa fonduri guvernamentale pentru astfel de lucrări sau se poate aplica pe axele fondurilor europene. Un bun manager ar căuta astfel de fonduri nerambursabile, nu s-ar îndatora în condițiile în care, în statisticile Ministerului de Finanțe, Mangalia ocupă deja un rușinos loc II în topul datoriilor!

 

Biroul de presă al PSD Mangalia