20 aprilie 2024

Credit de 60 de milioane de lei, aprobat de aleșii PNL și UNPR. Datoria urmează să fie plătită în 15 ani!

IMG_570811 consilieri locali ai Mangaliei, din cei 18 prezenți la ședința ordinară ce a avut loc astăzi la primărie, au fost de acord cu contractarea unei finanțări rambursabile, de la o bancă comercială. Potrivit reprezentantului financiar ce se va ocupa de contractarea acestui împrumut, plățile aferente acestei datorii vor începe să curgă după trei ani, datoria urmând să fie stinsă în 12-15 ani. Suma împrumutată de Primăria Mangalia ar fi de circa 60 de milioane de lei, iar anual, dobânda ar urma să fie de aproximativ 2 milioane de euro. Gradul de îndatorare al Mangaliei va atinge nivelul maxim în 2021.

Discuțiile au fost, cum era de așteptat, unele interminabile, subiectul cel mai spinos fiind atins de consilierii de opozitie, care au arătat că împrumutul nu are, deocamdată, stabilit un obiectiv anume, fiind vorba despre programe de modernizare sau reparații (precum Cinematograful Pescăruș sau reparații ale unor străzi din oraș). Cum, însă, împrumutul nu poate trece de girul celor ce îl acordă decât pentru lucrări de investiții, se pare că multe dintre proiectele schițate nu vor putea beneficia de acești bani.

Majoritatea aleșilor locali și-a spus cuvântul: consilierii PNL și UNPR au votat pentru contractarea împrumutului ce va fi achitat în următorii 15 ani, în timp ce membrii PSD, ALDE și PMP s-au declarat împotrivă, dorind ca Mangalia să fie modernizată din bani europeni sau de la Guvernul României.

O veste relativ bună a venit pentru locuitorii Căminului C9 din Neptun, ce au primit repartiții, în 2012, pentru camerele pe care le ocupă și la ora actuală. Situația acestora este una disperată: în momentul în care au primit cheile apartamentelor și garsonierelor, primăria a uitat să le înmâneze și actele care le-ar fi stabilit statutul de chiriași. Așa se face că, în prag de iarnă, aceștia ar fi putut ajunge pe stradă, întrucât, prin eliminarea titulaturii de locuințe de urgență și înlocuirea acesteia cu cea de locuințe de închiriere, alți mangalioți, aflați pe listele de așteptare pentru o casă de la primărie, ar fi putut foarte ușor să le ia locul. În schimb, consilierii au aprobat ca familiile cu pricina să fie primele care să primească repartițiile legale, așa cum li s-ar fi cuvenit în urmă cu cinci ani.

Aleșii locali au mai aprobat și numărul și cuantumul burselor acordate elevilor din Mangalia pentru semestrul al II-lea din anul școlar trecut. Totodată, Dragoș Ioniță (PNL) a depus jurământul în fața colegilor lui, acesta înlocuind-o în Consiliul Local Mangalia pe prof. Ghiulserin Sali.