20 aprilie 2024

Scandal în sânul Consiliului Local: aleşii de opoziţie spun că sumele pentru reabilitarea Bisericii Sf. Gheorghe şi ale Casei de Cultură sunt „umflate”!

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa de îndată convocată astăzi, 24 noiembrie, documentaţiile tehnice aferente proiectelor “Reabilitarea faţadelor, picturii murale exterioare şi interioare, consolidarea structurii de rezistenţă, sistematizarea curţii, refacerea împrejmuirii, reabilitarea instalaţiilor şi construirea unui lumânărar pentru Biserica Sf. Gheorghe” şi „Reabilitarea Casei de Cultură”, alături de modificarea şi completarea HCL privind aprobarea contractării unei finanţări ramursabile (un împrumut de 60 de milioane de lei, ce urmează a fi achitaţi în 15 ani), rectificarea bugetului Goldterm Mangalia, dar şi actualizarea documentaţiei tehnice „Studiu de fezabilitate privind implementarea cogenerării de înaltă eficienţă în centralele termice din zonă”.

Potrivit proiectelor aprobate de majoritatea consilierilor locali (mai puţin cei din PSD şi ALDE), reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe, cel mai vechi locaş de cult ortodox din Mangalia, ar putea beneficia, din împrumutul bancar, de circa 10 milioane de lei (făra TVA), iar reabilitarea Casei de Cultură de 16,7 milioane de lei (fără TVA).

Cum era de aşteptat lista investiţiilor ce ar urma să fie realizate din banii împrumutaţi de primărie a creat polemici în rândul consilierilor locali, care s-au acuzat, reciproc, de lipsă de interes faţă de banul public. În timp ce edilul local, Cristian Radu, a declarat, înainte să părăsească, intempenstiv sala de şedinţă, că această listă nu este una definitivă, aleşii locali putând, oricând, să „scoată sau să adauge proiecte, ce vor fi, oricum, supuse aprobării Consiliului Local”, consilierul PSD Paul Foleanu s-a arătat indignat faţă de sumele cu care ar urma să fie reabilitată Biserica Sfântul Gheorghe: „Biserica trebuie reparata, dar nu putem aloca 3 milioane de euro pentru această lucrare”, iar Leonard Tănase a afirmat că, în loc să fie investiţi 4 milioane de euro în reabilitarea Casei de Cultură, o idee mai bună ar fi reducerea acestei sume şi construirea unei noi şcoli în Mangalia. În urma discuţiilor în contradictoriu, aleşii ALDE au părăsit sala de şedinţe.

Viceprimarul Mangaliei, Dragoş Angelescu a subliniat faptul că, dacă, în timp, anumite proiecte vor beneficia de finanţări de la diferite ministere sau de la Uniunea Europeană, acestea vor fi retrase de pe lista iniţială şi înlocuite de altele. La polul opus, consilierul local Ozghiun Menabit a declarat că aleşilor locali li se cere să înşele, cu bună ştiinţă, Ministerul Finanţelor, care îşi va da avizul pentru o listă de investiţii, care, pe parcurs, va fi modificată cu altele noi.

Valentin Adrian Miron, specialistul bancar care se ocupă de împrumutul ce va fi contractat de primărie, a declarat că, orice modificare adusă listei de investiţii, va putea fi făcută strict printr-o notificare către Ministerul Finanţelor şi că nu va fi necesar un nou aviz.