28 martie 2024

Lansat la “Gaudeamus”, “Coup de Coeur”, semnat Silvana Cojocăraşu, descris de critici drept un volum de maturitate poetică

foto lansare 1Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus” a găzduit, recent, lansarea volumului “Coup de Coeur” semnat Silvana Cojocăraşu, care, în urmă cu doar câteva luni, a expus iubitorilor cuvintelor cartea “Cantabis”.

 

Prezenţa la târgul devenit tradiţie, pentru autorii care doresc să-şi facă remarcate noile creaţii, a reprezentat pentru Silvana o experienţă deosebită, care, nu pentru prima dată, a introdus-o într-o altfel de lume, a cuvintelor meşteşugite, atent alese şi profunde. “La “Gaudeamus”, devii cetăţean al lumii: eşti unul, niciunul şi o sută de mii! Lume multă şi rafinată la “Gaudeamus”, evenimente pe bandă rulantă, aglomeraţie “culturală”, într-un gest de desprindere, parcă, faţă de lumea de afară. Energia puternică pe care se clădește un târg de carte vine, poate, din curiozitatea lecturii, setea de cuvânt frumos adunată în cei care-l așteaptă și-i trec pragul. Este un extraordinar prilej de exprimare, de expunere, de căutare și de regăsire, de eliberare și libertate. Devii, din simpla ființă prinsă în reguli cotidiene, cel care are ceva de spus, într-o lume mare, cât încape sub o cupolă imensă și dincolo de ea. Ai sentimental copleșitor că și cuvântul tău se face auzit. Simți că ești parte a lumii, și ești liber. Ești unul, niciunul și o sută de mii”, ne-a povestit Silvana.

 

În cadrul evenimentul, mai mulţi scriitori şi critici literari renumiţi au vorbit despre volumul “Coup de Coeur” pe care l-au apreciat pentru mesaj, dar şi pentru registrul nou meditativ şi profund al stilului: “O felicit pe Silvana Cojocărașu pentru că a înțeles să ducă cercetarea sa poetică într-o zonă în care elementul biografic, care poate fi cuprins în felul de reflectare a realității prin filtrul subiectivității, devine un spațiu de poeticitate cu certe delicii de lectură. Dacă în primul volum pariază pe căutarea de sine și pe cunoaștere, pe formula de purificare a lumii și a clipei imediate, cu volumul „Coup de Coeur” asistăm la o schimbare radicală a registrului poetic către o formulă profund meditativă, interpretativă, de acceptare a realității și de filtare a ei prin fețele metaforei. Ea readuce, cu acest volum, și genul prozo-poemelor, prin acest jurnal al jurnalului, care se desfășoară apăsător și continuu și pentru care e nevoie de 31 de zile în februarie, în formulări rafinat concentrate, ce-l amintesc pe Fernando Pesoa. Este un volum de maturitate poetică, cu o secțiune în franceză, care reușește, așa cum își propune și titlul, să creeze fascinație, atracție și să incite la lectură,” a spus scriitorul și criticul literar Dan Mircea Cipariu.

La rândul său, scriitorul Liviu Uleia a punctat următoarele: „Ca autor de poezie pot să-mi exprim încântarea pentru ceea ce am citit, cu atenție și cu bucurie, să descopăr atât simplitatea, cât și farmecul poeziei autentice. Fără farafastâcuri, fără postmodernisme, mărturisire, pură, imediat recognoscibilă, care mie îmi aduce aminte de poezia cea mai curată pe care am scris-o când pășeam ușurel spre tinerețe, o poezie la care mi-ar plăcea să mă întorc, dar, din păcate, mai mult sau mai puțin dezgustat de realitatea plină de ipocrizie care ne înconjoară, nu o mai pot face. De aceea, încă o dată, toată admirația pentru curățenie și sper să rămână așa, că e păcat, aceste lucruri sunt din ce în ce mai rare.”

Canalizându-şi talentul artistic spre vers, Silvana vede poezia ca pe o binecuvântare: “Poezia este partea frumoasă a sufletului, pe care vreau să mi-o păstrez așa, cuvântul pentru mine este un lucru sfânt. Mi-ar plăcea ca tinerii să redescopere frumusețea din cuvinte și frumusețea din poezie, pentru că traversăm o lume ciudată, în care oamenii se îndepărtează de cărți, de cuvântul scris, de pagina albă și preferă cu totul alte lucruri, pe care nu aș vrea să le numesc. Și mi-aș mai dori un lucru: în lumea aceasta a oamenilor de litere sau a intelectualilor rafinați, valorile să se discearnă la justa măsură și, dacă s-ar putea, să scape de umbra lui D. R. Popescu, indiferent cum se numește el în zilele noastre. Cred că ar fi un lucru minunat, pentru toți, și pentru ei, și pentru cei începători în ale scrisului, dar care merităm lumina noastră pe calea pe care vrem să o urmăm.”

Cartea poate fi deja comandată pe site-ul editurii: www.tracusarte.ro, pe site-urile de specialitate şi va fi difuzată prin reţele de librării Humanitas şi Cărtureşti din întreaga ţară.

În curând, atât „Coup de coeur”, cât şi „Cantabis” vor fi şi în librăriile din Mangalia.

La ediţia din acest an a Târgului Internaţional “Gaudeamus 2017”, printre evenimentele Editurii Tracus Arte, s-a aflat şi lansarea cărţii academicianului Eugen Simion „Posteritatea critică a lui Eugen Lovinescu” care a reprezentat a fost un excelent prilej de discuții asupra literaturii române contemporane.

Printre scriitorii de marcă au fost prezenți Matei Vişniec, Ioan Cristescu, Virgil Tănase, Mircea Tiberian, Ioana Crăciunescu, Simona Nastac.