28 martie 2024

Pentru sesiunea iunie-iulie 2018 a examenului de bacalaureat, s-au înscris 5.316 absolvenţi ai clasei a XII-a

În anul școlar 2017- 2018, la nivelul județului Constanța, s-au înscris la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2018, 5.316 de absolvenți (4570 sunt din serie curentă și 746 din serii anterioare).

  • 4.636 de candidați susțin Proba A –  evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 3 candidați susțin Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  • 4.145 de candidați susțin Proba C- evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. 499 de candidați din promoția curentă și-au echivalat această probă cu rezultatele obtinute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea compețentelor lingvistice în limbi străine, de tipul: PET, IELTS, TOEFL etc.
  • 3551 de candidați susțin Proba D- evaluarea competențelor digitale. 1086 de candidați din promoția curentă și-au echivalat această probă cu rezultatele obținute la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, de tipul: ECDL Start, ECDL Complet.

 

Evaluarea competențelor se realizează în 51 de centre de examen (26 în municipiu și 25 în județ).

Noutatea acestui an o constituie o prevedere procedurală care presupune asocierea de subcomisii la centre de examen care au profiluri acreditate, astfel încât candidații să poată beneficia de certificate de competențe.

În acest sens, deoarece la nivelul județului Constanța există numeroase profiluri acreditate, s-au constituit patru  subcomisii pentru candidați de la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu Galați- calificarea tehnician chimist de laborator (asociați Colegiului Tehnic Vasile Pârvan Constanța), Liceul Tehnologic Grigore C. Moisil Buzău- specializarea tehnician operator telematică și tehnician în hotelărie (asociați Liceului Tehnologic C.A.Rosetti Constanța), Liceul Tehnologic Meserii Și Servicii Buzău- specializarea tehnician operator telematică și tehnician în hotelărie (asociați Liceului Tehnologic C.A.Rosetti Constanța) și Colegiul Tehnic Henri Coandă Tulcea- calificarea tehnician operator tehnică de calcul și tehnician de telecomunicații (asociați Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța). Subcomisiile funcționează în unitățile de învățământ de unde provin candidații, dar notele acestora sunt operate în aplicația Ministerului Educației Naționale de către centrele de examen din Constanța.