29 martie 2024

Deşi au rămas multe puncte ce vor face obiectul unor renegocieri, Săptămâna viitoare, Sindicatul Liber „Navalistul” va încheia cu Administraţia Şantierului Naval Mangalia noul contract colectiv de muncă

 

Miercuri după-amiză, a avut loc Adunarea Generală a Sindicatului Liber Navalistul. În cadrul şedinţei, preşedintele Laurenţiu Gobeajă a prezentat participanţilor rezultatul negocierilor cu conducerea Şantierului Mangalia în vederea încheierii unui nou contract colectiv de muncă. „În privinţa anumitor puncte nu am reuşit să ajungem la un numitor comun, astfel că am acceptat solicitarea conducerii de a le readuce în discuţie în perioada 16 – 30 aprilie. Acestea se referă în cea mai mare parte la creşteri salariale şi promovări. Dar, deoarece trebuie să încheiem contractul colectiv de muncă, întrucât nu mai putem funcţiona în baza celui vechi ce a expirat şi pe care l-am prelungit cât ne-a permis Codul Muncii, vom semna documentul cel târziu săptămâna viitoare. În prezent, facem toate formalităţile necesare”, a declarat liderul de sindicat pentru „Ediţia de Sud”.

Astfel, Administraţia şi Sindicatul au convenit ca vacanţa de vară pentru 2018 să fie programată pentru perioada 13 august – 17 august prin folosirea a patru zile din concediul individual de odihnă.

În vederea ocrotirii sănătăţii salariaţilor, Compania va asigura asistenţă medicală corespunzătoare şi permanentă în cadrul dispensarului din incinta şantierului.

În programul de lucru este cuprinsă o pauză de masă de 30 de minute, neinclusă în durata normală a timpului de muncă. Dacă ulterior cantina îşi va relua funcţionarea prin decizie internă emisă de către Administraţie, se va reveni la pauza de masă de o oră, cu consultarea sindicatului, acest aspect urmând să fie rediscutat în intervalul sus-amintit.

Pentru anul în curs, vor fi aplicate următoarele creşteri salariale:

  • Începând cu data de 1 martie o sumă în lei sau un procentaj corelat cu rata inflaţiei.
  • Cu ocazia sărbătorii religioase din data de 8 septembrie (Naşterea Maicii Domnului n.r.), toţi salariaţii vor beneficia de tichete cadou în valoare de 150 lei/persoană.

La acest capitol, în funcţie de acţionariat pot apărea modificări, astfel că forma finală se va decide tot în cursul lunii aprilie.