În weekend, pe scena Teatrului de Stat Constanţa, se va juca piesa „De Paşti. Săptămâna Patimilor” ce precede Sărbătoarea Pascală a creștinilor

Marți, 27 Martie, la ora 13, în cadrul ședinței Consiliului Județean Constanța, cei mai longevivi actori români aflaţi încă în activitate, doamna Ileana Ploscaru(87 de ani) şi domnul Alexandru Mereuţă(90 de ani) vor primi titlurile de CETĂȚENI DE ONOARE AI JUDEȚULUI. Propunerea a fost făcută de colectivul Teatrului de Stat Constanţa, datorită excepționalelor calități ale acestor doi actori și exemplului pe care ei îl reprezintă pentru întreaga breaslă. Atât doamna Ileana Ploscaru cât și domnul Alexandru Mereuţă vor fi prezenți mâine, în sala de ședințe, pentru primirea titlurilor.

Considerăm că este foarte semnificativ faptul că acordarea acestor două titluri unor actori se desfășoară cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, care este sărbătorită în fiecare an, la 27 Martie.

Revine pe scena Teatrului de Stat Constanța, chiar înaintea Săptămânii Patimilor lui Iisus, piesa lui August Strindberg„DE PAȘTI. SĂPTĂMÂNA PATIMILOR”, o dramă cu personaje simbolice şi cu o atmosferă spiritualizată.

Este un spectacol de Zoltan Schapira, care a tradus piesa luiStrindberg, a conceput regia artistică, decorurile, ilustrația muzicală și ilustrația video, și de Olivia Costea, specialistă în psihodesign, asistent de regie și realizatoarea costumelor. Actorul Dorel Vișan face parte din distribuție, într-o apariție video inedită. Alături de el publicul constănțean îi va putea vedea pe Maria Lupu, Adrian Dumitrescu, Ana Maria Ștefan, Laura Iordan Adrian, Mihai Sorin Vasilescu și Andrei Cantaragiu. Asistent de scenografie este Lăcrămioara Dumitrașcu.

Spectacolul va avea loc vineri, 30 martie, la ora 19.00,

 

Sâmbătă, 31 martie, de la ora 19.00, spectacolul programat este drama documentară „JURNAL DE ROMÂNIA. CONSTANȚA”, care îşi aşteaptă publicul pentru a-l confrunta cu adevărul oraşului său.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu, a distribuit şase actriţe care, de această dată, se joacă pe ele însele, încercând să răspundă la câteva întrebări pe care rareori ni le punem: Cât de mult ne influențează localitatea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte? Cum trăiește un artist? Cum simt ei (artiștii) orașul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc? Cum arată Constanța trăită/văzută prin ei?

Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu sunt cele şase voci ale spectacolului. Grafica şi editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia şi costumele, de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Duminică, 1 aprilie, de la ora 19.00, publicul constănțean va avea ocazia să vadă din nou cel mai nou spectacol al TSC, „TESTOSTERON”, de Andrzej Saramonowicz. Menționăm că, pe alocuri, limbajul este licențios, astfel încât nu recomandăm spectacolul minorilor sau celor sensibili la astfel de exprimări.

Comedia – cult „Testosteron” a fost primită cu mare entuziasm, atât în Polonia, cât și în străinătate, fiind jucată pe scene din Marea Britanie, Turcia, Cehia, Bulgaria etc., iar cel mai mare succes l-a avut ecranizarea, care a atras circa 1,4 milioane de spectatori polonezi.

În varianta TSC, cei șapte actori care susțin partiturile participanților la o nuntă ratată sunt Marian Adochiței, Bogdan Caragea, Remus Archip, Andrei Cantaragiu, Andu Axente, Alexandru Medveghi, Adrian Dumitrescu, iar adaptarea textului și regia îi aparțin tânărului regizor timişorean Traian Şoimu.

Scenografia este semnată de Zsolt Fehérvári, iar asistent scenograf este Lăcrămioara Dumitrașcu, cea care a realizat şi grafica afişului. Muzica îi aparţine compozitorului constănţean Adrian Mihai, aflat la a cincea colaborare cu TSC. Traducerea textului a fost realizată de Ioana Diaconu Mureșan, coordonator de programe în cadrul Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză al Universității „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*