19 aprilie 2024

Răzvan Ion, poliţistul rănit la cap de panoul pus pe iarbă în bătaie de joc, dă Primăria Mangalia în judecată!

Indiferenţă, lipsă de profesionalism, bătaie de joc sunt cuvintele care definesc mare parte din activităţile administraţiei publice locale din Mangalia. După cum se ştie, déjà, ieri, la prânz, în plin centru al Mangaliei doi poliţişti au fost răniţi destul de grav după ce un panou dublat din OSB, cu margini ascuţite, amplasat, la voia întâmplării pe gazonul din faţa sediului unei bănci, a fost purtat de vânt.

Victimele acestui incident sunt comisarul-şef Răzvan Ion, adjunctul Şefului Biroului Investigarea Fraudelor şi poliţistul în rezervă ce a activat o viaţă la Biroul Criminalistică, agent-şef principal de Poliţie, Ioan Mocanu, acesta din urmă dovedindu-se salvatorului colegului său, care se putea alege cu răni şi mai grave.

Comisarul-şef Răzvan Ion a povestit pentru “Ediţia de Sud” calvarul prin care a trecut ieri. “În jurul orei 12.00, stăteam de vorbă cu fostul meu coleg, Nelu Mocanu în faţa unei bănci. La un moment dat, deşi vântul nu avea o intensitate mare, panoul instalat pe gazon, pe care scria “Primăria Municipiului Mangalia vă urează Paşte Fericit!” s-a desprins de la sol şi s-a prăbuşit peste noi. Nelu s-a dovedit salvarea mea, pentru că a parat cu mâna dreaptă panoul, alegându-se însă cu o fractură şi multiple escoriaţii la mâna stângă. Panoul şi-a mai încetinit viteza, totuşi m-a lovit în cap şi pe spate, eu căzând, ameţit, în genunchi. M-am ales cu două răni deschise la cap, una de 10 cm, cealaltă de 6 cm. Nişte prieteni ne-au dus la spital, lui Nelu i-a fost pus mâna în gips, iar mie mi-au fost cusute plăgile foarte adânci. Am fost consultat şi de către un medic neurolog care mi-a recomandat să fac computer tomograf. La Spitalul Judeţean Constanţa dura prea mult (din câte ştim şi Spitalul Municipal Mangalia are tomograf, de ce, oare, nu o funcţiona? n.r.), astfel că am mers la o clinic privată, tot la Constanţa unde am făcut acest examen. Din fericire, craniul nu este crăpat şi nici nu s-a format vreun hematom, dar trebuie să repet examenul peste 10 zile. Acum intru în concediul medical şi voi obţine şi certificate-medico-legal care va stabili numărul de zile în care voi primi îngrijiri medicale.

Astăzi, dimineaţă, am mers la Primărie, la Urbanism şi le-am cerut explicaţii cu privire la panoul prost amplasat pe iarbă. Vreau să aflu cum a fost posibil să zboare în condiţiile în care nu era vânt puternic şi cum a fost ancorat. Acolo trec multe mămici cu copii, se putea întâmpla o tragedie. Mi-am luat şi avocat. Voi da Primăria Mangalia în judecată, dar şi pe cel care a confecţionat panoul. Acelaşi panou a fost pus şi la spectacolul de 1 aprilie, şi acolo se putea petrece un incident grav, în condiţiile în care erau zeci de copii”.

Panoul a zăcut abandonat în iarbă până spre seară fără să atragă atenţia cuiva din Primărie!

Pe o reţea de socializare, ieri, în ziua nefericitului eveniment, care nu ar fi trebuit să aibă loc, Răzvan Ion a scris următoarele: “Azi… azi mi-am văzut întreaga viață rulând în câteva sutimi de secundă prin minte. Azi a fost noroc sau ghinion, azi am fost poate omul aflat la locul nepotrivit sau poate omul aflat la locul potrivit salvând poate viață cuiva care poate chiar azi sau maine se putea afla in acel loc și o altă rafală de vânt putea lovi un copil. Un copil al meu, al tău sau al lor chiar, al celor iresponsabili care au amplasat panoul de Paște în acel loc fără a-l asigura. Nu sunt o fire răzbunătoare nu sar la gâtul nimănui ca fiind vinovat dar… atunci când se va stabili de către organele în drept cine este vinovatul … tu … responsabilule să te ferești de mânia mea cea mică, dar mai ales sa te ferești de mânia lor, a mamelor și a taților ai căror copii puteau fi AZI striviți de acel panou imens. EU …azi vreau să cred că am avut noroc si el s-a numit Mocanu Ion un coleg ieșit la pensie dar care azi EL l-a trimis în acel loc parând în cădere panoul publicitar și atenuând șocul”.

Şi agentul principal Ioan Mocanu, care s-a pensionat în septembrie anul trecut, va avea Sărbători deloc Fericite, având braţul drept în gips şi dureri mari, plus sperietura care, acum, se simte cel mai intens.

Şi mai grav este faptul că indolenţa nu are limite, astfel că ieri şi la ora 16.30, panoul se afla aruncat în iarbă, nimeni de la Direcţia de Turism (care se ocupă de evenimente şi care nu este străină de amplasare) sau de la Direcţia ADPP nu s-a sinchisit să-l ia de-acolo.

Riscul producerii unor tragedii la Mangalia este extrem de ridicat şi în locurile de joacă, de fapt, în ruinele ce au fost, cândva, locuri de joacă pentru copii, mâncate de rugină, rupte, adevărate capcane pentru cei mici, iar acest lucru există în toate cartierele.

Dar nimănui nu-i pasă!

Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea Primăriei, dar, deocamdată, nu am reuşit. De îndată ce vom primi detalii, le vom publica.