20 aprilie 2024

„Rocade” cu instituții de învățământ, la Mangalia: Colegiul Economic, transferat în căminele de la Bănescu. Galactienii, în locul Colegiului!

Elevii Colegiului Economic Mangalia vor fi transferați, potrivit unei decizii a administrației publice locale, în vechile cămine ale Liceului „Ion Bănescu”. Decizia aparține reprezentanților primăriei, care vor muta cele 19 clase în clădirile situate în curtea Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu”. În locul Colegiului Economic vor fi aduși elevii Școlii „Gala Galaction”, care, la ora actuală, învață în două schimburi, în trei corpuri de clădiri.

„Prin această măsură, vom putea organiza cursuri într-un singur schimb, atât pentru clasele primare, cât și pentru cele gimnaziale. Vom amenaja o cantină școlară, unitatea noastră putând primi autorizație sanitară de funcționare. De asemenea, vom crea un spațiu de festivități, iar sala de gimnastică va rezolva problema orelor de educație fizică ținute, actualmente, în condiții improprii”, declară consilierul local Sorin Mihai, profesor la Școala ”Gala Galaction” din Mangalia, într-un comunicat de presă al primăriei.

Între timp, liceenii de la Colegiul Economic vor fi nevoiți să se întoarcă în tip cu cel puțin 20 de ani: ei vor învăța în aceleași clădiri în care s-au desfășurat cursurile Liceului Teoretic Mangalia (actualul Callatis). Iar acest lucru se va întâmpla până când actuala administrație publică locală va „depune un proiect cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 10, Obiectiv Specific 10.2 ”Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții”, care vizează construcția unei unități de învățământ preuniversitar”, după cu se arată în același comunicat.

Cel mai probabil, acesta este un act de durată, ce va presupune, pe lângă depunerea documentației, aprobările forurilor competente, licitații, contestații la aceste licitații, dar și construcția în sine a edificiului, adică, în pur stil românesc, o lucrare ce se va întinde, în cel mai fericit caz, pe parcursul câtorva ani buni.