29 martie 2024

Mangalia, divizată în două tabere în problema mutării unităților de învățământ. Consilierii, puși să scoată castanele din foc!

Un proiect cel puțin controversat al administrației publice locale a pus pe jar comunitatea din Mangalia, care, peste noapte, s-a văzut (pentru a câta oară?) divizată în două tabere. Primăria anunța, la finele săptămânii trecute, că elevii de la „Gala Galaction”, nevoiți să învețe, de ani de zile, în condiții precare, în trei corpuri de clădire cu totul improprii, vor fi mutați în actualul sediu al Colegiului Economic Mangalia, imobil în care, de altfel, a și activat școala cu decenii în urmă. Copiii de la Colegiul Economic ar urma ca, din toamnă, să învețe în vechile cămine ale Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, unde, cu treizeci de ani în urmă, lua ființă Liceul „Callatis”.

Situația pare una fără ieșire: pe de o parte micuții de la „Gala Galaction” vor rămâne, în câteva luni, fără clădirile de la Geamie (retrocedate fostului proprietar și care, de altfel, stau să cadă) și, deci, nu vor mai avea clase unde să își desfășoare cursurile. Trebuie menționat faptul că Gala Galaction este singura unitate de învățământ gimnazial unde cei mici învață în două schimburi. În cursul anului trecut, un elev a fost rănit de o bucată de tencuială căzută din peretele școlii. Clasele sunt foarte mici comparativ cu numărul de elevi, iar mirosul de mucegai cu greu este acoperit de substanțele igienizante. Mai mult, Gala Galaction nu dispune de o sală de sport.

Soluții pentru extinderea numărului sălilor de curs au existat: în 2007 demara construirea, în curtea de la Geamie, a unui corp de clădire pe piloni (pentru a putea fi păstrate vestigiile arheolgice găsite aici), însă administrația Tusac a reușit să îngroape, la propriu, acest proiect. Mansardarea școlii de la Sens ar fi fost o altă soluție, însă și acest proiect s-a tergiversat, în ani de zile, până a dispărut din lista proiectelor edililor mangalioți. S-a mai pus pe tapet și mutarea celor mici la Școala Neptun, care are lacătul pe ușă de trei-patru ani. Nici aceasta nu ar fi o soluție pentru copiii, întrucât drumul spre școală ar dura zeci de minute, fără să mai punem la socoteală și faptul că sunt elevi care fac naveta din localități limitrofe Mangaliei.

Cert este că, aflați în primii ani de școală, elevi de numai 7-8 ani sunt nevoiți să meargă la cursuri de după amiază, uneori chiar și până la orele 18.00.

 

Cursuri de liceu în… cămine de nefamiliști

 

Pe de altă parte, nici liceenii nu au nicio vină în faptul că aleșii locali nu au reușit, de zeci de ani, nu doar să nu construiască nicio unitate de înățământ, dar nici măcar să ducă la bun sfârșit o soluție de avarie pentru “Gala Galaction”. Condițiile de la căminele din curtea Liceului „Ion Bănescu” nu sunt nici pe departe cele de la Colegiul Economic, iar acest fapt a stârnit indignarea cadrelor didactice, a părinților, dar și pe cea a elevilor. Chiar anul trecut, aici, a avut loc un incendiu, stârnit de o țigară aruncată aiurea. Holurile sunt subdimensionate, iar clasele, deocamdată, nu au dotările necesare bunei desfășurări a cursurilor. Și, credem noi, ar fi și un pic discriminatoriu să fie “pedepsiți” acești copii, pentru că indiferent de culoarea politică, reprezentanții administrației locale nu au reușit, în zeci de ani, să își facă treaba pentru care au venit, periodic, să ceară voturile părinților lor.

Din câte se pare, liceenii sunt revoltați de proiect și sunt hotărâți să își facă auzite glasurile. Aceștia ar fi deciși ca, împreună cu părinții și, de ce nu, cu cadrele didactice, să organizeze proteste publice, chiar în fața Primăriei, împotriva deciziei de mutare a lor în curtea Liceului “Ion Bănescu”.

 

Consilierii locali, față în față cu problema spinoasă a “rocadelor”

 

Cum ar putea fi rezolvată această situație critică? Simplu: ca de obicei pisica va fi aruncată în curtea Consiliului Local Mangalia. Chiar dacă nu vor fi întrunite cele două treimi din numărul aleșilor pentru a putea fi trecut acest proiect, consilierii vor trebui să găsească o soluție pentru elevii de la “Gala Galaction”.

Săptămâna viitoare va avea loc ședința ordinară de consiliu, în care va fi pusă pe tapet problema rocadelor cu copiii Mangaliei. Se anunță o întâlnire furtunoasă, așteptată cu sufletul la gură și de părinții de la “Gala Galaction”, dar și de cei de la Colegiul Economic.

Directorii celor trei unități de învățământ au participat, luni, la o ședință cu ușile închise, convocată de conducerea Primăriei, unde au putut să își exprime punctele de vedere (care, desigur, sunt lesne de ghicit).

Trebuie să menționăm și faptul că Primăria a remis, recent, un comunicat în care afirmă că, pe viitor, va depune un proiect de construire a unei clădiri pentru Colegiul Economic. Totodată, edilii urbei fac lobby pentru căminele de la Bănescu, unde, afirmă aceștia, există 22 de săli de clasă, față de cele 19 de la Colegiu Economic.