29 martie 2024

Municipalitatea nu mai are bani să își plătească polițiștii locali, dar vrea să aloce 100.000 de euro pentru… demolarea unei barăci!

Vești triste pentru cei 26 de angajați ai Poliției Locale Mangalia: reuniți în ședință ordinară de consiliu, aleșii urbei au decis, cu majoritate de voturi, “tăierea” normei de hrană pentru agenții de ordine. Proiectul de hotărâre “privind încetarea acordării normei de hrană pentru personalul din cadrul Direcției Poliția Locală” a stârnit reacțiile opoziției din Consiliul Local. “Avem bani pentru diverse evenimente și nu suntem în stare să plătim salariile acestor oameni? Sunt 26 de angajați la Poliția Locală. Norma de hrană este de 32 de lei pe zi pentru fiecare angajat, deci este vorba de 600 de lei pe lună pentru fiecare persoană”, a declarat consilierul local Paul Foleanu. Fără votul aleșilor PSD și ALDE, proiectul a trecut la vot, polițiștii locali fiind, astfel, văduviți de circa o treime din salariul lunar.

Nu la fel de zgârciți s-au arătat consilierii când a fost vorba despre sume cu totul amețitoare, cheltuite pe obiective și proiecte care nu își regăsesc o utilitate imediată. Potrivit primarului local Cristian Radu, suma de 13 milioane de lei, împrumutată în numele mangalioților, ar urma să fie utilizată, printre altele, pentru asfaltări și amenajarea de trotuare, dar și pentru participarea la licitația inițiată de DADL pentru sectoarele de plajă din zonă.

Consilierul local Nicolae Moroianu a propus ca, în locul achiziționării unei instalații de sonorizare de, atenție!, un milion de euro, banii cu pricina să fie folosiți pentru demararea lucrărilor de construire a unei școli adecvate pentru elevii de la “Gala Galaction”. Proiectul consilierului a fost catalogat drept o simplă propunere, fără sorți de izbândă, tocmai de către viceprimarul urbei, Dragoș Angelescu, care a spus că orice sumă luată din împrumutul făcut în numele Mangaliei, de către primărie, trebuie să aibă și un studiu de fezabilitate, un proiect și o mulțime de alte documente.

Propunerea lui Nicolae Moroianu  a fost susținută, parțial, și de Paul Foleanu, care a declarat că, deși nu are un proiect finalizat, suma necesară construirii unei școli noi poate fi bugetată, iar ulterior se pot pune la punct toate documentele. Propunerea nu a fost susținută decât de consilierii PSD-ALDE și nu a întrunit cvorumul necesar. Nici propunerea de alocare a 15.000 de euro Corului de Copii Callatis, multiplu laureat la concursuri internaționale, pentru viitoarele deplasări în țară și străinătate nu a trecut de votul consilierilor majoritari.

În schimb, au fost aprobate, în unanimitate, propunerile de suplimentare a sumelor ce vor fi cheltuite pentru evenimentele de Ziua Copilului (propunerea prof. Mihai Sorin) – 50.000 de lei, precum și Ziua Geamiei Esmahan Sultan (propunerea lui Ozghiun Menabit) – 50.000 de lei.

 

“Supliment” de 450.000 de lei, pentru demolarea unei clădiri a primăriei!

Consilierii au respins, e drept, la mustață, un proiect de hotărâre cel puțin ciudat. În timp ce municipalitatea se plânge de lipsa de fonduri pentru construirea unei școli, sau, pur și simplu, pentru norma de hrană a polițiștilor locali, iată că, pe ordinea suplimentară a ședinței de consiliu, s-a regăsit “aprobarea documentației tehnice aferentă proiectului Demolare Baraca O, întocmită de SC Domino Smart Cons SRL”, din Cartierul Barăci, de pe strada M.I. Dobrogeanu. Concret, executivul municipiului le-a cerut aleșilor locali să fie de acord cu alocarea sumei de 450.000 de lei, pentru demolarea uneia dintre barăcile ce adăpostesc, de ani de zile, zeci de familii nevoiașe din Mangalia.

“Vom demola toate aceste barăci, în care se găsesc, din păcate, foarte mulți infractori. În scurt timp vom evacua pe cei cărora le-am oferit locuri de muncă, dar care le-au refuzat și care, în casele primăriei fiind, au acumulat datorii foarte mari. Familiile serioase le vom proteja și le vom muta în alte locuințe”, a declarat, în deschiderea ședinței de consiliu, Cristian Radu, primar.

Proiectul demolării Barăcii “O” s-a aflat pe ordinea suplimentară de zi, astfel încât, au spus consilierii de opoziție, abia în cursul nopții au aflat de el. Suma exorbitantă, de aproape 100.000 de euro, pentru demolarea unei simple clădiri, cu câteva camere, a stârnit indignarea nu doar a opoziției, ci și a celor aflați în sală, mai ales că motto-ul întregii ședințe a fost lipsa banilor la bugetul local! Proiectul, care avea nevoie de votul a două treimi din aleșii locali, a fost respins cu votul PSD, ALDE și UNPR.

Trebuie menționat și faptul că, o baracă similară, a fost demolată aproape complet, fără niciun leu, chiar de către locuitorii din zonă (foto).

2 thoughts on “Municipalitatea nu mai are bani să își plătească polițiștii locali, dar vrea să aloce 100.000 de euro pentru… demolarea unei barăci!

  1. E normal sa starneasca indignarea celor care nu au avut un drum in zona aceea si nu au o cunostinta care sa locuiasca in acea zona. Mai bine sa bage banii in doua trei gropi din cine stie ce trotuare de prin spatele blocurilor de care nu stie nimeni. In zona aceea ar trebui intrat cu buldozerele cu ochii inchisi si nu au decat sa mai faca un cartier mic de vile ca oricum nu mai e asa mult loc de construit, iar cei care sunt pro comunitatea respectiva/drepturile omului nu are decat sa ii ia acasa. Drepturile omului de rand cand ajungi in acea zona cam dispar si nu mai vorbim de copii oamenilor care locuiesc la acele blocuri si trebuie sa iasa pe jos de acolo. Dar ei au drepturi(la apa, la curent, la hrana -> pe care altii le platesc cu bani grei … la dat in cap, la furat) 🙂

  2. Bună seara.
    Dragilor, în ce lume am ajuns să trăim ?! Municipalitatea, Primăria Municipiului Mangalia, a ajuns să liciteze pe banii cetățenilor din Mangalia (pentru sectoare de plajă pe care și le vor subînchiria după bunul plac prietenilor) fix împotriva agenților economici din Mangalia (cetățeni ai Mangaliei și ei).
    Concret, eu ca agent economic, plătesc taxe (cu grămada) la Primăria Mangalia, iar Primăria cu banii mei, licitează împotriva mea, lăsându-mă fără obiectul activității.
    Concluzia este că nu e suficient sa ne omorâți cu taxe și impozite aberante, ne mai luați și posibilitatea de a supraviețui, lăsându-ne fără obiectul activității…
    Și fu*uți și cu banii luați și mai nou și pe banii noștri, bravo domnilor !

Comments are closed.