24 aprilie 2024

Cine își bate joc de Șantierul Naval Mangalia și cine periclitează parteneriatul cu olandezii de la Damen?!

Două întrebări la care încă nu am găsit răspunsuri, deoarece pisica este aruncată dintr-o curte în alta, de aproape jumătate de an. Nimeni nu își asumă vina, nimeni nu ia atitudine, nimeni nu răspunde!

Ieri, într-un mod ireal de dramatic, s-a repetat scenariul din 21 decembrie 2017, când, pentru a doua oară, s-a amânat festivitatea care ar fi marcat, în sfârșit, parafarea tranzacțiilor între DSME-Damen-SN 2 Mai.

Și de această dată, pregătirile pentru evenimentul ce trebuia să aibă loc astăzi, 11 mai, au fost făcute ca la carte, s-a pregătit scena, s-au instalat locurile pentru invitați, s-a comandat mâncare, tot tacâmul, astfel ca ceremonia să fie organizată ireproșabil pentru noii parteneri.

Dar, pentru a doua oară, a venit șocul că tranzacția nu s-a mai semnat joi, ci că a fost amânată pentru o dată ulterioară. Angajații au fost nevoiți nu doar să îndure o nouă dezamăgire, care nu le mai dă speranțe că va fi bine, ci și să strângă tot ceea ce au pregătit pentru a-și întâmpina oaspeții așteptați atât de la București, cât și din Olanda și Coreea…

Dacă nu s-ar fi întâmplat în realitate, am crede că suntem martorii unui coșmar, din care nu ne mai trezim, în care suntem condamnați să ne zbatem fără speranță de salvare.

Ne așteptam la o reacție din partea Sindicatului Liber ”Navalistul”, condus de către Laurențiu Gobeajă, mai cu seamă că în luna martie a organizat un miting de protest în fața Ministerului Economiei. Nu știm dacă tăcerea este dată de șocul situației sau de faptul că a devenit, dintr-o dată, mai împăciuitor. Zilele trecute, Gobeajă spunea că dacă situația nu se va rezolva, pentru a avea cu cine negocia creșterile salariale rămase în așteptare, va vizita, din nou Ministerul Economiei, lucru confirmat și de către reprezentanții acestei instituții. Deocamdată, însă, nicio reacție, dar atât noi, cât și angajații șantierului nădăjduim că aceasta va veni.

Pe de altă partea, aseară, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, acuzat de angajații șantierului, că amână la nesfârșit salvarea locurilor lor de muncă, ne-a asigurat prin consilierul de imagine că va face tot ceea ce poate, astfel ca în cel mult două săptămâni tranzacția să fie încheiată.

De umilința prin care au trecut de două ori olandezii care își doresc să ne facă bine, care vor să reanimeze Șantierul Naval Mangalia nu mai are rost să punctăm, rândurile ar fi de prisos.

Urmează, așadar, alte două săptămâni de emoții, în care atât angajații DMHI, cât și cetățenii urbei vor face apel la optimismul pierdut, în speranța că îi va ajuta să treacă, din nou, peste această criză ce nu vrea ( sau nu se dorește) a fi pusă pe fugă.