20 aprilie 2024

În anul centenarului Marii Uniri, Primăria Mangalia „uită”, din nou, comemorarea Zilei Eroilor!

Sute de primării din țară, fie ele de sate, comune, orașe sau municipii, au pregătit, mâine, de Înălțarea Domnului, cu ocazia Zilei Eroilor, ample ceremonii de comemorare a celor care și-au jertfit viața pentru libertatea neamului românesc.

Prin Decretul – lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită, anual, cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și români: “în Ziua Eroilor, la ora 12,00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului”.

Pentru a doua oară în ultimii ani, Mangalia nu va bifa acest eveniment. Motivele nepăsării Primăriei Mangalia, de data aceasta chiar la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ne rămân necunoscute.

Trebuie menționat faptul că, dacă administrația publică a uitat cu totul de cei care, de-a lungul timpului, au căzut pe fronturile de bătălie din țară și de peste hotare, tocmai pentru ca noi, astăzi, să ne putem bucura de libertate, nu același lucru poate fi spus despre Asociația Cultul Eroilor. Astfel, mâine, membrii asociației vor lansa al V-lea volum al lucrării „Eroul din Familia Mea”, având ca autor pe prof. Emil-Corneliu Ninu, președintele organizației. Evenimentul, ce va avea loc la Cercul Militar Mangalia, începând cu orele 17.00, este organizat de asociațiile „Cultul Eroilor” Mangalia și „Alianța Demnității Noastre” și este cea de a VI-a ediție, jubiliară, a concursului „Eroul din Familia Mea”.