Teatrul de Stat Constanţa şi Teatrul Astragali din Italia vor evolua împreună la Muzeul de Istorie  

Artişti ai Teatrului de Stat Constanţa şi ai Teatrului Astragali din Italia vor susţine, sâmbătă, 6 octombrie, la ora 18.00, un spectacol la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în cadrul proiectului cofinanţat de Uniunea Europeană, Legende pe ruine circulare. Spectacolul va rezulta în urma rezidenţei de creaţie româno-italiene care a început ieri, sub coordonarea regizorului şi actorului Fabio Tolledi, vicepreşedinte al Institutului Internaţional de Teatru.

Celelalte două spectacole care ar fi trebuit să completeze weekend-ul de deschidere a stagiunii la Teatrul de Stat Constanţa au fost anulate, întrucât sediul instituţiei noastreeste secţie de votare pentru referendumul din 6 – 7 octombrie.

Tot sâmbătă, de la ora 11, cei interesaţi sunt invitaţi să participe la un colocviu intitulatNoi forme de a spune vechile poveşti, pentru un public diferit(Telling old stories in new ways for a different audience), care se adresează tuturor celor preocupaţi de păstrarea tradiţiilor, legendelor, identităţii culturale şi istorice. Colocviul se va desfăşura tot la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, care este partener ştiinţific al Teatrului de Stat Constanţa în proiectul Legende pe ruine circulare.

Teatrul de Stat Constanța este una dintre cele opt organizații din România implicate în proiecte finanțate în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural.

Liderul proiectului este compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce, Italia, iar ceilalți partenerii sunt: Universitatea din Salento, Italia – Departamentul Moștenire Culturală, Universitatea „Regele Juan Carlos” din Madrid, Spania – Fundația Dansului „Alicia Alonso”, Agenția Națională de Coastă din Albania și Institutul Internațional de Teatru care funcționează sub egida UNESCO în Paris, Franța.

Primele două rezidențe de creație s-au desfășurat în Italia şi Albania, iar ultima va fi în Spania.

Proiectul, care a fost astfel intitulat după o povestire a lui Jorge Luis Borges, „Ruinele circulare”, evidențiază felul în care moștenirea culturală comună europeană s-a format prin interacțiunea diverselor expresii culturale ale diverselor civilizații de pe continent, prin călătorii sau comerț. Elemente ale acestei moșteniri culturale sunt valorificate ca surse de valori comune, amintiri, înțelegere, identitate și dialog pentru Europa. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este să determine oamenii să participe, să simtă, să reflecteze și să exprime apartenența la Europa și să înțeleagă mai bine bogăția și unicitatea diversității ei culturale.

Artiști, arheologi, cercetători, operatori și manageri culturali din Italia (Lecce, siturile arheologice din Rudiae și Castro), România (Constanța, siturile arheologice din județul nostru), Spania (Segovia) și Albania (Nivica) participă la implementarea acestui proiect. Partenerul științific al teatrului nostru în acest proiect este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*