25 aprilie 2024

Studiu APC: Gemuri şi dulceţuri cu urme de fructe şi chimicale! Dulceaţă de zmeură cu carmin şi aromă de dude!

Gem de caise cu trei îndulcitori artificiali şi un conservant!

Unul din două borcane de dulceaţă conţine acid citric!

8 din 10 borcane de gem conţin acid citric!

Gem de caise cu 7 substanţe chimice!

Gem de fructe de pădure cu efect laxativ!

Cantitatea de fructe folosită pentru a obţine 100 grame dulceaţă variază între 35 grame şi 70 grame!

Cantitatea de fructe folosită pentru a obţine 100 grame dulceaţă variază între 35 grame şi 70 grame!

Cantitatea de fructe folosită pentru a obţine 100 grame gem variază între 40 grame şi 85 grame!

La unul din două borcane de dulceaţă s-a folosit până la 50 grame fructe pentru a obţine 100 grame dulceaţă!

La unul din două borcane de gem s-a folosit până la 50 grame fructe pentru a obţine 100 grame gem!

Cantitatea de zahăr adăugat din 100 grame dulceaţă variază între 0 grame şi 82,93 grame!

Cantitatea de zahăr adăugat din 100 grame gem variază între 24 grame şi 64,8 grame!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat conţinutul a 44 tipuri de gem, dulceaţă şi magiun comercializate în marile structuri comerciale. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”.

Top 5 mărci de magiun de prune după cantitatea de prune folosită de producător pentru a obţine 100 grame magiun de prune:

Râureni (borcan de 350 grame) – a folosit 1400 grame prune pentru a obţine 100 grame magiun de prune;

Topoloveni (borcan de 350 grame) – a folosit 500 grame prune pentru a obţine 100 grame magiun de prune;

Drag de România (borcan de 350 grame) şi Alex Star (borcan de 350 grame) – au folosit 400 grame prune pentru a obţine 100 grame magiun de prune;

Arovit (borcan de 240 grame) – a folosit 350 grame prune pentru a obţine 100 grame magiun de prune;

Dinadi (borcan de 350 grame) – a folosit 320 grame prune pentru a obţine 100 grame magiun de prune.

Top 5 mărci magiun de prune după cantitatea de glucide/carbohidrați în 100 grame magiun de prune:

Topoloveni şi Drag de România – 62,2 grame glucide/100 grame produs;

Râureni – 60 grame glucide/100 grame produs;

Dinadi – 56,4 grame glucide/100 grame produs;

Arovit – 55 grame glucide/100 grame produs;

Alex Star – 43 grame glucide/100 grame produs.

Top 5 mărci magiun de prune dupa cantitatea de proteine în 100 grame magiun de prune:

Alex Star – 3,4 grame proteine/100 grame produs;

Râureni – 2,6 grame proteine/100 grame produs;

Dinadi – 2,46 grame proteine/100 grame produs;

Arovit – 1,6 grame proteine/100 grame produs;

Topoloveni și Drag de România – 1,12 grame proteine/100 grame produs.

Top 5 mărci magiun de prune după valoarea energetică a 100 grame magiun de prune:

Alex Star – 602 kcal/100 grame produs;

Topoloveni și Drag de România – 318 kcal/100 grame produs;

Râureni – 267 kcal/100 grame produs;

Dinadi – 246 kcal/100 grame produs;

Arovit – 230 kcal/100 grame produs.

În cele 44 de produse analizate s-au identificat 10 aditivi alimentari, după cum urmează: ciclamat de sodiu, zaharina, acesulfam de potasiu, carmin, sorbat de potasiu, lactat de calciu, acid citric, acid ascorbic.

E 120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

E202 – sorbat de potasiu este un conservant ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formarea calculilor la rinichi.

E327 – lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse.

E330 – acidul citric este un agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E420 – sorbitolul este folosit ca îndulcitor deoarece are o valoare calorică de 2.6 kcal/gram, valoare ce este cu aproximativ 40% mai mică decât a zahărului. Consumul de sorbitol  nu este indicat în cazul persoanelor care au probleme cu colonul sau cu alte părți ale sistemului digestiv, acestea pot avea parte de dureri abdominale puternice, flatulență (gaze) și diaree. Testele făcute pe șobolani au demonstrat că sorbitolul poate afecta tractul digestiv producând sângerări, perforarea colonului și colită.

E 440 – pectină, agent de îngroșare. Poate fermenta în intestinul gros, provocând flatulenţă.

E 950 – acesulfam de potasiu este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii și asupra căruia exista suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului.

E952 – ciclamat de sodiu este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.

E954 – zaharina este un îndulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul. E954 este folosit foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseşte foarte des în combinaţie cu ciclamatul şi cu aspartamul în produsele “light”.