29 martie 2024

Concluzie ONG Mare Nostrum: Saturn, cea de a doua cea mai murdară plajă de pe litoralul românesc!

Rezultatele monitorizărilor efectuate de ONG Mare Nostrum în luna octombrie nu sunt deloc îmbucurătoare. Potrivit datelor înregistrate, numărul deșeurilor semnalate în luna octombrie este de două ori mai mare decât cel din aprilie 2018. Constanța, cel mai murdar sector, la fel ca și în luna aprilie. Mucul de țigară, cel mai des întâlnit deșeu. În perioada 2014 – 2018, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 100.000 de deșeuri.

ONG Mare Nostrum a monitorizat în luna octombrie aproape 2% din totalul porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, conform metodologiei europene. În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate 24.101 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Numărul acestora a fost de 2 ori mai mare decât numărul deșeurilor înregistrate în luna aprilie 2018.

Cel mai frecvent întâlnit tip de deșeu în urma acestor monitorizări a fost mucul de țigară, fiind identificate 13.946 buc, de aproximativ 4 ori mai multe față de sesiunea precedentă (aprilie 2018). De altfel, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat și în această sesiune, 19.740 elemente fiind identificate.

Care este cel mai murdar sector?

Potrivit datelor înregistrate de ONG Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă este cel din  Constanța, unde au fost identificate 5.961 deșeuri, la fel ca și în luna aprilie. Pe această porțiune,  predominante au fost mucurile de țigară, care au reprezentat 78% din totalul deșeurilor înregistrate.

Acest sector este urmat de sectoare similare din Saturn și Năvodari, unde abundența deșeurilor a fost foarte ridicată.

Care este cel mai curat sector?

Și în această monitorizare, cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costinești, unde au fost identificate puțin peste 100 de deșeuri: ”Am identifcat atât de puține deșeuri deoarece porțiunea de plajă din Costinești este aproape înghițită de ape. De altfel, la monitorizările viitoare, vom înlocui acest sector, pentru a putea avea date mult mai elocvente ”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum

Pe locul 2 și 3 la această categorie sunt porțiunile de plajă din Corbu și Mamaia Nord, unde abundența deșeurilor nu depășește 0,5 deșeuri/m2.

Deșeurile eliminate în această sesiune au însumat 63 kg, la care adăugăm alte aproximativ 50 kg, deșeuri rezultate în urma construcțiilor și 2 kg de mucuri de țigară. Cele mai multe deșeuri au fost cele din material polimeric artificial (peste 21 kg), fiind urmate de lemn (18 kg), și sticlă (11 kg)

De ce este important să lăsăm plajele curate?

Conform raportului Comisiei de Mediu din Parlamentul European, obiectele din plastic de unică folosinţă precum farfuriile, tacâmurile, paiele sau beţişoarele pentru urechi, care reprezintă peste 70% din deşeurile marine, vor fi interzise până în 2021 pe piaţa UE.

  • Deșeurile medicale, seringile, sticla și alte obiecte ascuțite reprezintă un pericol pentru oameni, întrucât înotătorii sau scafandrii se pot răni în acestea, dar și pentru fauna marină;
  • Deșeuri precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.

 

Există și recomandări, pe care specialiștii ONG Mare Nostrum le aduc la cunoștință publicului în fiecare an: ”Tot timpul anului ar trebui să avem plaje curate, nu numai vara. Prin activitățile și campaniile pe care le avem, încercăm să educăm publicul în acest sens și să reducem cantitatea de deșeuri marine de pe porțiunile de plajă din România. Pentru asta, ar trebui ca operatorii de plajă și organizatorii de evenimente pe plajă să folosească alternative la paharele de plastic, bețele din plastic de amestecat în cafea și cele pentru acadele, paiele de plastic – acestea fiind cele mai numeroase”, menționează Mihaela Cândea Mirea, director executive al Ong Mare Nostrum.

În perioada 2014 – 2018, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 100.000 de deșeuri.