Inima Reginei Maria, un spectacol pentru Centenar, pe scena Teatrului de Stat Constanţa

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) are onoarea să vă invite la spectacolul INIMA REGINEI MARIA, de Radu Aldulescu, în regia Alinei Hiristea. Spectacolul va avea premiera în data de 8 decembrie 2018, iar prezenţa dumneavoastră la una dintre reprezentaţiile din weekendul 7 – 9 decembrie (7 decembrie – avanpremieră, 8 decembrie – premieră, 9 decembrie – a treia reprezentaţie) ne va onora în mod deosebit. Spectacolele vor începe la ora obișnuită, 19.00.

De asemenea, vă așteptăm la conferința de presă care va fi susținută de o parte dintre creatorii spectacolului, joi, 6 decembrie 2018, la ora 10.00.

Spectacolul reprezintă demersul Teatrului de Stat Constanţa pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri, prin rememorarea Reginei Maria a României, cea care a avut un rol determinant în parafarea Unirii de către marile puteri ale lumii. Din câte avem ştiinţă, este singura producţie de teatru pe această temă, care nu are caracter ocazional, ci va rămâne în repertoriul teatrului nostru şi va fi reprezentată în continuare.

Distribuţia este alcătuită din actori ai Teatrului de Stat Constanţa și studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, iar scenariul a fost realizat de unul dintre cei mai apreciaţi romancieri contemporani, Radu Aldulescu, după jurnalele Reginei Maria.

Radu Aldulescu a debutat în 1993 la Editura Albatros, cu romanul „Sonată pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A scris scenariul filmului „Terminus Paradis” (regizat de regretatul Lucian Pintilie), care a obținut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția. În anul 2008 a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, pentru romanul „Mirii nemuririi”. Romanele sale, în număr de zece, au primit multe premii şi au fost publicate la cele mai prestigioase edituri din România.

Alina Hiristea, (UNATC, 1998) a semnat până în prezent regia artistică a 30 de spectacole. A luat parte, în 2010, la proiectul Diebe-Transfer al European Theatre Convention, unde a susţinut un workshop, la Deutches Theater din Berlin, urmat de montarea piesei „Hoți” de Dea Loher, în premieră pe țară, la Teatrul Naţional Craiova. Aprimit Trofeul Festivalului Internațional Shakespeare din Craiova  în 2010 –„Doar Hamlet”, T.N. Craiova, în 2016 – „Furtuna”, Teatrul Gong Sibiu (spectacol selectat și la prestigiosul Wuzhen Theatre Festival, China, 2016) și în  2018 – „Lear”, Centrul Cultural Reduta Brașov.

Alina Hiristea se bucură de încrederea şi aprecierea reputatului maestru Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, care a acceptat să fie consultantul artistic onorific pentru acest proiect al teatrului nostru.

Credem că echipa artistică extrem de valoroasă creată pentru „Inima Reginei Maria”, energiile şi entuziasmul sărbătoririi Centenarului precum şi memoria unei Regine atât de iubitoare şi iubită de poporul ei vor da naştere unui act artistic de excepţie, ai cărui martori vă invităm să fiţi!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*