19 martie 2024

Consilierii au aprobat banii pentru bursele școlare: elevii claselor a X-a încă își așteaptă drepturile pentru anul trecut!

Consilierii locali au aprobat, în cadrul celei mai recente ședințe de la primărie, numărul de burse și cuantumul acestora pentru elevii din învățământul preuniversitar, aferente semestrului al II-lea al anului școlar trecut, precum și pentru primul semestru al acestui an. Bursele sunt repartizare fiecărei unităţi, în baza unor date furnizate de conducerea acestora și au fost aprobate printr-un ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din 2011. Cuantumul burselor este stabilit de fiecare primărie în parte.

O veste mai puțin bună pentru elevii din clasele a V-a și a IX-a: potrivit Ordinului de ministru 5576/2011, bursele de studiu se acordă începând doar cu semestrul al II-lea, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii aflați în celelalte clase ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional. Cu alte cuvinte, școlarii din clasele a V-a și, respectiv, a IX-a, nu primesc burse pentru primul semestru al anului școlar. În plus, la Mangalia, elevii ce se află, acum, în clasele a X-a, nu au primit bursele pe semestrul al II-lea al anului școlar trecut, ei așteptând, totodată, și drepturile ce li se cuvin pentru primul semestru al lui 2018.

Sumele, ce sunt repartizare fiecărei unităţi de învăţământ în baza unor date furnizate de conducerea acestora, diferă în funcţie de tipul de bursă. Din octombrie 2015 Consiliul Local Mangalia acordă toate cele patru tipuri de burse școlare prevăzute de lege: burse de performanţă, de merit, de studiu şi sociale.

Astfel, elevii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare, cei ce s-au calificat în loturile de pregătire organizate de minister sau au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale competiţiilor cultural-artistice, cele cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific de la nivel naţional, toate organizate de MECTS, vor beneficia de burse de perfomanţă. Elevii ai căror rezultate îi recomandă să beneficieze de acest tip de recompensă financiară vor primi câte 80 de lei, bursele de performaţă fiind acordate, potrivit legii, pe perioada anului şcolar următor celui în care s-au obţinut aceste rezultate.

Vor primi burse de merit elevii din Mangalia cu rezultate deosebite la învăţătură: cei cu media generală peste 8,50 şi media la purtare 10.00, în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, elevii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor sau concursurilor şcolare naţionale sau la etapele judeţene ale competiţiilor sau concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific , organizate de MECTS. Bursele de merit se acordă începând cu semestrul al II-lea pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I pentru elevii aflaţi în celelalte clase ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional. Valoarea bursei de merit, aşa cum a fost aprobată de consilierii locali, este de 70 de lei.

Elevii ce provin din familii cu un venit mediu pe membru de familie, pe ultimele trei luni, cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care au media generală peste 7.00 şi 10.00 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă recompensa financiară, vor primi burse de studiu, în valoare de 55 de lei.

Bursele sociale, de 50 de lei, vor fi acordate, la începutul anului şcolar, elevilor orfani de ambii părinţi, celor ce suferă de diverse boli, dar şi celor proveniţi din familii care nu realizează un venit mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

Ținnd cont că Mangalia este, cel puțin teoretic, un oraș bogat, consilierii locali s-ar putea arăta mai generoși, atât cu elevii excepționali, cât și cu cei cu situații materiale precare. Ar putea lua exemplul celor cinci sectoare bucureștene, care au stabilit cuantumul burselor între 150 de lei și 600 de lei lunar, în funcție de tipul acestora!