19 martie 2024

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC: 500.000 de porci din gospodăriile ţărăneşti nu pot fi vânduţi!

19 judeţe sunt în carantină, iar porcii din gospodăriile ţărăneşti pot fi sacrificaţi numai pentru consum familial!

1.147 focare de pestă porcină în 314 localităţi!

65.851 de porci au fost îngropaţi din cele 8.839 de gospodării ale populaţiei!

298.167 de porci din cele 15 ferme de creştere a porcilor au fost îngropaţi!

89% din porcii crescuţi în judeţul Tulcea au fost îngropaţi!

83% din porcii crescuţi în judeţul Brăila au fost îngropaţi!

250 milioane lei despăgubiri plătite crescătoriilor de porci!

29 milioane kg carne de porc îngropată din cauza pestei porcine africane!

România a pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină şi nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani!

România a primit 34 milioane euro din partea Comisiei Europene pentru luarea măsurilor de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane!

Având în vedere faptul că în cele 19 judeţe aflate în carantină din cauza pestei porcine africane există peste 500.000 de porci în gospodăriile ţărăneşti, precum şi timpul foarte scurt care a rămas până la Sărbătoarea Naşterii Domnului – Crăciunul, Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, a trimis în data de 10 decembrie 2018 o listă de 6 întrebări celor 20 de Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele Tulcea, Constanţa, Bihor, Satu Mare, Brăila, Ialomiţa, Sălaj, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Maramureş, Vrancea, Dolj, Argeş, Olt şi Bucureşti.

Sacrificarea porcilor din gospodariile populaţiei situate în cele 19 judeţe este permisă doar pentru consum familial.

–        Este interzis comerţul cu carnea de porc, comerţul cu produsele sau preparatele obţinute din carne de porc care provin din gospodăriile populaţiei situate în cele 19 judeţe.

–        Este interzis transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne de porc, având ca destinaţie consumul propriu, provenite din gospodăriile populaţiei situate în cele 19 judeţe aflate în carantină din cauza pestei porcine africane.

–        Este interzisă comercializarea porcilor vii în târgurile de animale din cele 19 judeţe afectate de pestă porcină africană.

În celelalte judeţe ale ţării, în care nu există focare de pestă porcină, transportul porcilor vii în vederea comercializării se poate realiza doar dacă aceştia sunt înregistraţi (crotaliaţi) în Baza naţională de date, iar pentru fiecare animal există certificat sanitar veterinar de sănătate şi document de mişcare eliberate de către medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară din localitatea de origine.

Nerespectarea restricţiilor referitoare la vânzarea porcilor sau a cărnii de porc din gospodăriile populaţiei situate în cele 19 judeţe, se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 3.000 lei şi 5.000 lei, şi confiscarea porcilor şi a cărnii de porc/preparatelor din carne de porc pentru care nu există documente privind trasabilitatea acestora.