23 aprilie 2024

#fărădeșeuridinplastic de Ziua Mondială a Mediului!

Pe 8 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, ONG Mare Nostrum organizează un eveniment inedit, pe faleza Cazino Constanța. Evenimentul se desfășoară sub două sloganuri de impact: #fărădeșeuridinplastic și #EMDinmycountry. Ora de începere a evenimentului este 10.00 AM.

În acest an, evenimentul dedicat Zilei Mediului se desfășoară sub două sloganuri de impact. Primul este #fărădeșeuridinplastic, care conturează eforturile pe care le depune organizația pentru a avea #plajecurate și #orașcurat. Cel de-al doilea este un slogan internațional, sub egida European Maritime Day, care marchează odată în plus activitățile organizate internațional privind reducerea deșeurilor marine  și conștientizarea publicului privind acest aspect.

Participanții la eveniment vor putea ”vizita” un muzeu al deșeurilor, în aer liber!

Muzeul deșeurilor este un concept inedit, în care constănțenii pot vedea toate categoriile de deșeuri identificate pe porțiunile de plajă din România: ”Folosim ideea acestui muzeu pentru a atrage atenția oamenilor că am ajuns să lăsam în urma noastră doar deșeuri și că acestea, peste ani, vor fi singurele artefacte pe care generațiile viitoare le vor găsi pe plajă”, menționează Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Fiecare deșeu are o poveste atașată și date științifice exacte legate de timpul de descompunere și modurile în care deșeul afectează omul, flora și fauna marină. ”Ideea a venit în urma monitorizărilor efectuate pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, când echipa noastră s-a ”lovit” de categorii inedite de deșeuri. Mai mult, în urma unui research privind inițiative europene similare, am hotărât să implementăm conceptul de muzeu al deșeurilor, în ideea în care constănțenii să înțeleagă mai bine cât de important este ca plajele să rămână curate”, a declarat Anca Maria Gheorghe, coordonator eveniment.

Pe lângă acest muzeu al deșeurilor, cu ajutorul a 20 de școli implicate și a peste 400 de elevi înscriși, în zona Cazino-ului din Constanța vor fi expuse  machete realizate integral din deșeuri de plastic: ”Ne bucurăm că școlile partenere au răspuns acestei inițiative, pe care noi o considerăm foarte importantă. Mizăm pe creativitatea elevilor privind realizarea panourilor, care sunt de altfel foarte importante în a susține mesajul acestui eveniment #faradeseuridinplastic”, completează Anca Maria Gheorghe.

Mai mult chiar, voluntarii ONG Mare Nostrum au realizat pentru acest eveniment cele mai interesante pancarte, cu cele mai creative mesaje de mobilizare a comunității. Vor exista și câteva personaje inedit deghizate, care mai mult ca sigur vor stârni interesul participanților.