24 aprilie 2024

Întâlnire cu deputaţii USR, la Mangalia. Conducerea filialei locale spune că nu se va subordona niciunui alt partid şi că, până în septembrie, va face public numele candidatului la primărie!

În sala de conferinţe a Hotelului Mera Brise din Mangalia a avut loc, astăzi, o întâlnire publică cu parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui. Temele propuse de organizatori au fost, printre altele, capitolul Economie din programul național de guvernare al USR, cât și propunerile legislative ale USR în privința pensiilor speciale sau a energiei regenerabile, având în vedere specificul zonei.

Potrivit propunerilor USR, pensiile speciale ale funcţionarilor din Parlament, senatori, deputaţi, ale personalului Curţii de Conturi şi Curţii Constituţionale, ar trebui eliminate. În privinţa pensiilor militarilor, aici, spune deputatul Cristina Prună, problema este ceva mai complicată, întrucât fiecare reprezentat al acestora a avut o altă doleanţă: „De exemplu, piloţii ne-au cerut calcularea pensiilor lor pe principiul sistemului contributivităţii, pentru că acest lucru îi avantajează, cei de la Agenţia Naţională a Penitenciarelor doresc să aibă pensiile mai mari decât salariile… noi am aşezat pe toată lumea la masă şi am încercat să ajungem la un acord. În continuare, noi apărăm principiul contributivităţii, iar acolo nu este posibilă aplicarea lui, cum este în cazul magistraţilor sau militarilor, acolo ar trebui aplicată o plafonare la ultimul salariu brut. Oamenii trebuie să înţeleagă că noi nu vrem tăierea pensiilor, aşa cum au lansat în spaţiul public adversarii noştri, ci aplicarea unui principiu al echităţii, al corectitudinii faţă de toată lumea”.

Deputatul Claudiu Năsui a dat, în acest caz, exemplul celei mai mari pensii speciale: 66.700 lei net pe lună: „Vă garantez că persoana respectivă nu a cotizat la fel ca toată lumea pentru aceşti bani, dar este, desigur, o persoană care a ştiut cum să profite de legislaţie. Nu este o sumă obţinută ilegal, ci una la care s-a profitat la maximum de toate prevederile legale. Misiunea USR este chiar aceasta: vrem să nu mai existe astfel de pensii speciale, dar avem de luptat cu interesele de grup, care, până acum, s-au dovedit mai bine reprezentate decât cele ale restului populaţiei”, a conchis Claudiu Năsui.

O altă prevedere o constiuie permiterea cotizării la Pilonul al III-ea de pensii cu orice sumă pe care şi-p doreşte angajatorul şi nu de doar 400 de euro cum este prevăzut la ora actuală.

Reducerea taxelor pe muncă, s-ar putea numi un alt punct al programului USR. Concret, spun parlamentarii formaţiunii, dacă la ora actuală în România, una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, taxarea salariului minim este de 41,5%, fapt care descurajează munca, USR-ul propune, pe viitor, zero taxe pe salariul minim. Mai mult, în cazul salariilor de peste 2.080 lei (cât este salariul minim), taxarea ar urma să se facă de la această sumă în sus. Astfel, spun cei de la USR, s-ar încuraja munca şi s-ar înregitra o creştere a nivelului economiei, rezolvându-se şi problema muncii la gri (opţiunea angajatorului de a trece pe cartea de muncă doar jumătate de normă, restul de bani fiind daţi în mână angajatului).

Cristina Prună este este deputat de București în Parlamentul României, membru al Comisiei Industrii și Servicii și al Comisiei Afaceri Europene. Claudiu Năsui este deputat de București în Parlamentul României, membru al Comisiei pentru Buget Finanțe Bănci, este ONG-ist și economist specializat în finanțe.

În privinţa filialei de la Mangalia, aceasta este condusă, la ora actuală, de Abdurefi Semiran, care a mărturisit că a ales să facă parte din echipa USR în momentul protestelor din 10 august de anul trecut. După rezultatele extrem de bune obţinute la referendum de USR Mangalia, conducerea filialei a fost chemată să încheie alianţe pe plan local: „Răspunsul nostru a fost că avem o autonomie de 100% pe plan local şi că nu dorim să ne subordonăm nimănui. Imediat după referendum, am primit un val de cereri de înscriere în partid. Ne dorim alături în special pe cei care nu au mai făcut parte din alte formaţiuni, dar nu avem închise uşile nici pentru aceştia din urmă. Condiţia este, însă, să aştepte o perioadă, de doi-trei ani, până să poată accede pe liste pentru funcţii publice. Mulţi au renunţat să mai vină alături de noi, când au auzit această condiţie. Fireşte, este vorba despre cei care şi-au făcut o „carieră” din a trece de la un partid la altul. Avem nevoie de membri noi, curaţi din punct de vedere politic. Până în luna septembrie vom avea definitivată lista pentru Consiliul Local Mangalia şi vom putea da publicităţii şi numele candidatului nostru la primărie”, ne-a asigurat Abdurefi Semiran.

Din conducerea filialei mai fac parte Mădălin Corodescu, Florela Cubaniţ şi Ionuţ Zainea.