25 aprilie 2024

Iată ce schimbări vor surveni în urma preluării, de către primărie, a cimitirelor musulmane

Postat numai pe site-ul primăriei Mangalia, fără a fi fost remis și presei, cum ar fi normal din partea unei administrații ce se declară „transparentă”, un anunț de dezbatere PUBLICĂ, pe marginea unui HCL (datat 24 septembrie a.c.), ne anunță că se dorește preluarea în administrare a cimitirelor musulmane. Dezbaterea va avea loc miercuri, la orele 10.00, la sediul primăriei.

Tot pe site-ul oficial al primăriei au fost atașate hotărârii și motivele care au stat la baza acestei decizii a administrației locale. Astfel, se arată în preambulul HCL-ului, cele două organizații care reprezintă musulmanii din Mangalia (UDTTMR și UDTR Mangalia) au solicitat, în ianuarie 2018, preluarea, de către primărie, a cimitirelor situate pe strada Oituz și strada Demetrios Callatianul. La mai bine de an, cele două organizații, sub semnăturile președinților lor,  au cerut, din nou, preluarea locașurilor de cult, astfel că primăria s-a conformat în cele din urmă și a încropit un HCL, supus dezbaterii publice.

Conform Legii 489/2006, privind libertatea religioasă și potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare a Cimitirelor Musulmane din 2012, cimitirele musulmane sunt controlate de Consiliul Sinodal și conducerea Muftiatului Cultului Musulman. De aceea, spune primăria, a fost solicitat acordul muftiului, care și-a dat consimțământul în martie 2018.

Odată adoptat proiectul de hotărâre, musulmanii din Mangalia trebuie să știe că, acesta vine, la pachet, cu datorii și obligații, atât din partea lor, cât și din partea administrației cimitirelor, precum și cu sancțiuni, în cazul încălcării prevederilor legale. Totodată, sunt stipulate și taxele ce urmează a fi plătite, la primărie, aceleași ca în cazul cimitirelor creștin-ortodoxe.

Taxele de concesiune sunt, pentru 7 ani – 130 de lei, pentru 25 de ani – 370 de lei, pentru mormânt copil – 130 de lei, taxa de săpat groapa – 240 de lei, taxa anuală – 37 de lei, taxa de eliberare adeverință – 15 lei, taxa de eliberare autorizație de construcție – 15 lei.