20 aprilie 2024

A început repartizarea vaccinului antigripal la cabinetele medicilor de familie

 

 

Direcția de Sănătate Publică Mangalia a primit, în două tranșe, aproximativ 3.000 de doze de vaccin antigripal. Șefa DSP Mangalia, dr. Mariana Petre a declarat pentru ”Ediția de Sud” că prima serie de doze a fost distribuită exclusiv personalului medical din municipiu. ”Este vorba despre cadrele medicale de la Spitalul Municipal Mangalia și Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia. Cea de a doua tranșă de ser a fost împărțită cabinetelor medicilor de familie, dar numai în proporție de 20%, urmând să fie aduse noi doze”, a declarat dr. Mariana Petre.

Vaccinul antigripal ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale în aproximativ 2 săptămâni de la administrare. Vaccinul protejează împotriva gripei sezoniere, fiind produs pentru a oferi protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal, respectiv AH1N1, A H3N2  și virusului gripal B.

Este recomandat a fi administrat începând cu vârsta de 6 luni, persoanelor cu afecțiuni cronice, celor cu vârsta peste 65 de ani, cât și persoanelor cu un sistem imunitar sscăzut.

Perioada în care se poate administra este cuprinsă între 15 octombrie – începutul lui noiembrie.

În farmacii, vaccinul costă în jur de 60 de lei.

În sezonul 2018 – 2019, s-au înregistrat 138 de decese din cauza gripei, cu 9  mai multe decât în 2017 – 2018.