25 aprilie 2024

Ore de echitatie cu pur sange arab la Herghelia Mangalia

Herghelia Mangalia, una dintre cele mai vestite din sud-estul Europei, pepinieră de pur-sânge arab aşteaptă în fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii şi până seara târziu, turiştii care doresc să viziteze padocurile, dar şi pe cei ce vor să urmeze o oră de echitaţie cu unele dintre cele mai frumoase şi mai liniştite exemplare de aici.

La herghelie trăiesc numai puţin de 320 de pur-sânge arab, precum şi şapte ponei. Preţul unui pur sânge scos la vânzare este cuprins între 4.000 de lei şi 14.000 de lei, iar cel al unui ponei de circa 2.000 de lei.

Pe lângă animalele scoase la vânzare, herghelia are şi un „lot“ special, de numai câteva exemplare, a căror valoare este „inestimabilă“, după cum afirmă contabilul şef al unităţii, Camelia Fuia. Aceştia sunt armăsarii de prăsilă, pur sânge arab ai căror strămoşi au „întemeiat“ Herghelia Mangalia şi care perpetuează cele şapte linii iniţiale – Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Rădăuţi), El Iman („linie“ egipteană adusă din Germania), Ibn Galal („linie“ egipteană adusă din Ungaria – Germania), Cygaj („linie“ poloneză), Gazal („linie“ ungurească), Mersuch („linie“ ungurească), Nedjari („linii“ franceze şi poloneze).

La herghelie puteţi veni oricând, mai ales când zilele ceva mai întunecate nu vă oferă prilejul să mergeţi la plajă. O oră de echitaţie vă costă 80 de lei pe un pur sânge arab, iar pe un ponei – 50 de lei. Preţul unui tur al hergheliei este de 10 lei pentru adulţi veniţi pe cont propriu, de 5 lei/persoană pentru grupurile organizate şi de 3 lei/persoană pentru copiii sub 18 ani din aceste grupuri.

Armăsarul Regelui Mihai a fost decanul de vârstă al hergheliei

Ora de echitaţie începe simplu: îngrijitorul calului şi cel ce vă va fi profesor vă învaţă, mai întâi, că animalul vă este un prieten, pentru că exemplarele selectate sunt dintre cele mai blânde.

Zona de echitaţie este destul de restrânsă, dar asta pentru cei abia iniţiaţi în tainele călăriei. „Veteranii“, cei ce au urcat în şa de multe ori, pot opta şi pentru o plimbare la malul mării îndeosebi seara, când numărul turiştilor este ceva mai mic pe plajă. În cazul în care vă mulţumiţi cu o plimbare prin herghelie, trebuie să vizitaţi neapărat atât padocul iepelor cu mânji – cei „mici“ sunt, prin ei înşişi, un adevărat spectacol – dar şi grajdurile cailor de prăsilă, cei mai frumoşi şi mai nepreţuiţi armăsari ai rasei, din ţara noastră.

Pur sânge arabul de la Mangalia, cal cu talie destul de mică, este foarte uşor de îngrijit, consumă puţină hrană şi este destul de rezistent. E un cal mic, agreabil, cu un temperament relativ plăcut, potrivit pentru echitaţie şi agrement. Înfiinţată în anul 1926, Herghelia Mangalia a dispus, la început, de cai arabi aduşi de la Jegălia, Cislău şi Rădăuţi, fiind deschisă oficial în 1929. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă. Dar “recordman“-ul de vârsta de la Heghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la „venerabila“ vârstă de 34 de ani, în 1946. Pur-sânge arabii din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme româneşti, turnate şi la malul mării – unul dintre acestea fiind „Mihai Viteazul“ – unul dintre fanii declaraţi ai cailor de aici şi nelipsit în timpul verii de la cursele de galop, atunci când acestea mai aveau loc la malul mării, fiind regizorul Sergiu Nicolaescu.

1 thought on “Ore de echitatie cu pur sange arab la Herghelia Mangalia

  1. Ce caluti frumosi si ce experienta minunata este echitatia! Eu am incercat prima oara abia anul acesta, insa planuiesc sa nu mai ratez nicio ocazie! 🙂

Comments are closed.