29 martie 2024

Cui servim Mangalia pe tavă? (III) – Ion Mincă, candidat independent la Consiliul Local Mangalia

Ion Mincă, alintat de prieteni, nea Nelu, este un nume sonor în Mangalia, recunoscut atât pentru activitatea sa politică, dar mai ales pentru experienţa acumulată în domeniul turismului.
S-a născut la data de 17.10.1954 în comuna Tătărăştii de Sus, judeţul Teleorman şi încă din tinereţe a început să lucreze în turism, domeniu în care activează şi în prezent.
Ani buni a deţinut funcţia de manager al hotelurilor Prahova şi Raluca, în prezent, fiind directorul restaurantului Cerna, respectiv al Complexului Narcis şi Cleopatra din staţiunea Saturn.
În plan politic, a fost viceprimar, şi pentru scurt timp, primar din partea PC, după ce fostul edil, Mihai Claudiu Tusac a fost eliberat din funcţie de către prefect după ce Agenția Națională de Integritate a constatat că acesta se afla în incompatibilitate. A avut şi trei mandate de consilier local din partea PRM şi PC.
De altfel, în mandatul lui Tusac a luptat mult cu măsurile aberante ale acestuia, astfel că nu s-a sfiit să convoace şi să desfăşoare şedinţele Consiliului local Mangalia în holul Primăriei Mangalia, după de edilul interzise accesul aleşilor în instituţia publică! De asemenea, s-a împotrivit proiectelor de hotărâre care atentau la bugetul local ori care nu erau favorabile municipiului. A criticat, vehement, şarada cocoţării uşii Primăriei pe acoperişul acesteia, în condiţiile în care oamenii trebuiau să aştepte să intre în biroul lui Tusac chiar şi patru-cinci ore!
A activat în cadrul Comisiei Sociale a Consiliului Local Mangalia, contribuind la obţinerea de repartiţii pentru cei fără locuinţe, care se aflau pe liste lungi de aşteptare.
Pe durata derulării celor trei mandate de consilier local, a votat şi sprijinit iniţiative în favoarea cetăţenilor, în special a celor nevoiaşi. De altfel, se cunoaşte faptul că Ion Mincă este binefăcătorul a multe familii cu problem, cărora le-a întins o mână de ajutor necondiţionat.
Este printre puţinii aleşi locali care nu a avut, niciodată, afaceri cu Primăria, cu statul în general şi care nu a beneficiat de râvnitele avantaje care vin la pachet, în cazul multora, cu calitatea de consilier local.
Pentru alegerile din data de 27 septembrie ac intenţionează să candideze independent pentru un loc în Consiliul local Mangalia. Motivul? “Mangalia încă are nevoie de mine. Simt că pot face în continuare ceva necesar pentru cetăţenii acestui oraş. De altfel, toate indemnizaţiile mele de consilier au ajuns la oamenii nevoiaşi şi la diverse asociaţii şi fundaţii de caritate. Nu de puţine ori am sprijinit financiar persoane bolnave care aveau nevoie de medicamente sau care trebuiau supuse unor intervenţii chirurgicale costisitoare. De asemenea, am oferit locuri de muncă multor cetăţeni care mi-au solicitat ajutorul. Am donat sume impresionante bisericilor din Mangalia. Am o relaţie foartă bună cu toţi oamenii, cu angajaţii mei, pe care îi consider familia mea. Din păcate, în cei patru ani de pauză de la politică, am constatat că Mangalia şi-a pierdut strălucirea. Deşi are un potential imens, iată, că oraşul şi cele şase staţiuni nu se ridică la un standard ridicat. Mangalia trebuia să fie o biijuterie, însă, din cauza nepăsării, s-a transformat într-un loc şters, sumbru.
Regretabil, dar nici oamenii aflaţi în impas, nici agenţii economici nu au găsit un sprijin de la autorităţile publice locale. Taxele au devenit tot mai numeroase, investiţiile aproape că nu există, economia locală, nefiind semnificativă.
Cu toate acestea, sunt optimist şi am convingerea că ajutat de cetăţeni, de prieteni, amici, cunoştinţe vom putea reda, împreună, Mangaliei noastre strălucirea de altădată”.
Ion Mincă a mai declarant că turismul de care depinde bunăstarea municipiului nu a primit ajutorul de care avea nevoie, în condiţiile în care avem şase staţiuni de interes naţional. “Agenţii economici nu au primit facilităţi, reduceri de taxe, dimpotrivă, sunt nevoiţi să contibuie tot mai mult la bugetul local. Buget care, deşi, este foarte consistent, nu contribuie la dezvoltarea municipiului, banii fiind cheltuiţi iresponsabil. Nefiind ajutaţi, hotelierii nu au putut face investiţii majore, nu au putut creşte gradul de confort al unităţilor pe care le deţin şi nu au putut demara afaceri noi. Mangalia şi cele şase staţiuni trebuie să arate la standard europene, însă, din păcate, sunt încremenite în timp. Tocmai aceste lucruri doresc să le schimb din postura mea de consilier local. Dacă voi câştiga, voi fi cuiul din talpa unora, răul necesar. Voi fi la fel de incomod ca şi până acum cu proiectele care nu aduc plus valoare Mangaliei, dar le voi vota cu două mâini pe cele de care cetăţenii au mare nevoie”.