20 aprilie 2024

Cu o viață culturală în agonie, după ani de promisiuni deșarte, primăria a găsit cu ce să „ungă” orgoliul artiștilor din Mangalia: îi face cetățeni de onoare!

Cu două săptămâni înainte de alegerile locale, staff-ul de campanie al actualului primar a scos un nou iepuraș din joben: îi face cetățeni de onoare pe mai mulți scriitori, pictori, profesori, dar și pe Denis Tudor, un tânăr din Mangalia, șef de promoție Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnica București, implicat într-un proiect inițiat de Elon Musk și intitulat Hyperloop, care își propune să construiască un „tren al viitorului”.

Inițiativă lăudabilă, am zice, dar… printre beneficiari îi avem pe prof. Traian Broască, cel care, cu ceva timp în urmă, venea în Consiliul Local, pentru a face rost de sumele necesare deplasării corului pe care îl conduce, la concursuri internaționale: a fost trimis cu „miloaga” de un consilier PN, pentru a face rost de bani.

Prof. Corneliu Ninu a militat, de ani de zile, pentru  “Monumentul Eroilor Dobrogeni”. A primit exact… promisiuni. A scos, din fonduri strânse doar domnia sa știe cum, o serie de volume și reviste dedicate Mangaliei și eroilor ei.

Reamintim și promisiunile pentru pictorii Mangaliei, că vor avea o galerie de artă, dar și Cafeneaua Literară, dedicată scriitorilor urbei. Unicul club de artă din Mangalia își duce existența în Cercul Militar, timp în care Casa de Cultură stă închisă cu șapte lacăte, dar cu o proaspătă spoială de var, pe exterior, iar Cinematograful Pescăruș se chinuie, agonizând, să se prăbușească mai repede.

Dacă vor accepta această înaltă distincție, o diplomă inutilă care nu va resuscita Cultura la Mangalia, rămâne de văzut.