25 aprilie 2024

Mangalia, îngropată în gunoaie! Munți de resturi menajere și moloz, de jur împrejurul orașului!

Pe zi ce trece, Mangalia se îngroapă, singură, în gunoaie. Dacă în urmă cu puțin timp prezentam mizeria aruncată într-o groapă ilegală formată la marginea Cartierului Coloniști, sub ochii îngăduitori ai administrației publice locale am descoperit că orașul are, de fapt, mult mai multe spații de depozitare a acestor reziduuri. Fie că este vorba despre marginea selectului cartier „de vile” din Dobrogea II, de zona fostei Fabrici de Gheață (zona Moară) de intrarea în Saturn sau de intrarea în oraș venind dinspre Limanu, mormanele de gunoi se ridică în munți de nesimțire. A celor ce aruncă, la întâmplare, resturi menajere și de pe șantierele de construcții, dar și a celor ce închid ochii în fața realității, deși, doar din sancțiunile pe care le-ar putea aplica cu ajutorul zecilor de forțe de ordine de care dispune, ar reuși să achite o bună parte a datoriilor care popresc conturile primăriei.

Proprietarii de spații comerciale sau cei ce locuiesc în casele din imediata apropiere a acestor gropi de gunoi improvizate ne spun că s-au săturat de lipsa de reacție a autorităților. Un patron ce deține o mică afacere în preajma uneia dintre aceste gropi și-a montat camere video, pe care vede, aproape seară de seară, căruțe și camioane cu moloz și deșeuri menajere. Nu are, însă nicio putere singur, așa cum nici locuitorii de la periferia Coloniștiului sau cei de la capătul străzi Muntenia nu se pot lua la bătaie cu cei ce descarcă mizeria la ei în poartă.

Drumul ce leagă Limanu de Mangalia este o altă zonă plină de infecție. Pe lângă mormanele de moloz, aici am găsit tone de gunoi menajer, adus, cel mai probabil, de cei ce nu au încheiate contracte de salubrizare, fie din comuna Limanu, fie chiar din Mangalia.

Directorul Societății Polaris Mangalia, Florin Jianu, afirmă că, ori de câte ori au fost solicitați, angajații săi au venit la fața locului și au remediat situațiile semnalate punctual: „Cu siguranță este vorba despre gunoaie lasate în urmă de anumiti agenți economici. Bănuiesc ca pot fi identificati de autorități și amendați. Până la urmă, își fac singuri un deserviciu, avand unitățile de cazare si alimentație in stațiuni. Ori de câte ori ni s-a solicitat, de către cetățeni, agenți economici sau de către primărie, noi am răspuns imediat solicitărilor. Trebuie să conștientizăm că abandonul acestor deșeuri ne creează un deserviciu nouă, tuturor cetățenilor din Mangalia”.