REGAL DE BALET LA MANGALIA

Marţi, 24 iulie 2012, la ora 18.30, sala Casei de Cultură din Mangalia a găzduit conferinţa de presă care a deschis oficial Festivalul Tânărului Dansator – Youth Dance Fest Mangalia, România 2012. Ajuns la cea de-a cincea ediţie, festivalul-concurs a adunat la start peste 70 de tineri iniţiaţi în tainele dansului la cele mai renumite şcoli de coregrafie din ţară. Juriul are ca preşedinte o stea a scenei româneşti, prim-balerina Ileana Iliescu, care i-a sfătuit pe tineri să muncească mult, să nu lipsească de la antrenamente pentru că talentul trebuie completat şi cu multă muncă.

Directorul artistic al evenimentului, Cristian Mindriş a prezentat componenţa juriului şi a amintit câteva citate celebre despre balet aparţinând unor balerini, precum Anna Pavlova sau unor oameni de ştiinţă, precum Albert Einstein.

Pe lângă doamna Iliescu, juriul este completat cu prim-balerina Rodica Murgu, probabil cea mai mare balerină a ultimelor decenii din Timişoara, sufletul noii şcoli de balet înfiinţată în cadrul Casei Tineretului din localitatea de pe Bega. Alături de cele două doamne ale baletului românesc, amintim şi pe prim-balerinul Ilie Filip, Rose-Marie  Stocec Bot, Corina Marc, Cristina Todi-Iuriciuc,  Mihaela Ţigănuş Vasilovici, şi Mihai Mândruţiu.

În urma discuţiilor, juriul a decis ca participarea la competiţie să se facă în ordine alfabetică, pe grupe de vîrstă, iar evoluţia competitorilor să aibă loc în fiecare seară de la ora 20.00 pe scena Casei de Cultură Mangalia. Spectacolele vor fi transmise în direct pe un ecran instalat în faţa clădirii instituţiei de cultură din Mangalia, astfel încât toţi iubitorii dansului clasic să le poată viziona fără a intra propriu-zis în sală. Repetiţiile au loc de la orele 10.00 pe scenă, dar şi în sala cu oglinzi.

Programul va fi deschis de un grup de concurenti de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”- Bucureşti, Liceul de Coregrafie  „Octavian Stroia” Cluj-Napoca şi Secţia Coregrafie a Colegiului de Arte “Octav Băncilă”- Iaşi,  cu un divertisment coregrafic clasic si de caracter pe muzica lui Giacomo Mayerbeer si a lui Adolphe Adam. Adaptările coregrafice ale programului apartin  doamnei profesor Rose-Marie  Stocec Bot, domnului Cristian Mindris si doamnei Cristina Todi-Iuriciuc.

Dealungul celor 4 ediţii anterioare, festivalul a avut  concurenţi deosebit de valoroşi de la câteva şcoli europene de balet cu tradiţie: Colegiul Naţional de Balet de la Kiev; Colegiul Naţional de Coregrafie de la Chişinău şi Şcoala de balet a Operei de la Maribor-Slovenia. Dintre concurenţii participanţi  reamintim  două nume de mare rezonanţă şi actualitate pe scena baletului clasic mondial, respectiv Lina Sheliova  actualmente solistă a Teatrului Balşoi şi Baletului Imperial Rus condus de Maya Plisetskaya şi Alina Nanu, solistă a Teatrului de Operă şi Balet din Praga. Deasemenea ne-am bucurat de prezenţa în juriu a maestrului Marin Turcu, coregraf şef al Teatrului de Operă şi Balet din Maribor-Slovenia şi a maestului Eugeniu Garnet, director artistic şi coregraf al Teatrului de balet din Chişinău. Directorul artistic al festivalului a făcut demersurile necesare pe lângă maestul Iuri Grigorovici ca din 2013 Festivalul Tânărului Dansator să fie admis in marea familie a federatiei internationale a concursurilor de balet din care fac parte localităţi precum: Varna, Moscova, Helsinki, Istanbul, Perm, New York – YAGP, Seoul şi Shanghai.

Precizăm că intrarea este liberă, iar festivitatea de premiere şi gala laureaţilor va avea loc sâmbătă, 28 iulie 2012, la ora 11.00 în aceeaşi locaţie. Directia artistica a concursului este asigurată de: Cristian Mindris, Delia Boeriu, Georgiana Ilie, Dragos Ionescu, Cotyso Stoica, Luca Iuriciuc. Managementul festivalului aparţine echipei formate din: director festival Stoica Viorel, proiect manager Daria Stoica, Constantin Popoiu.
Festivalul este patronat de Primăria Municipiului Mangalia, Consiliul Local Mangalia şi organizat de Asociaţia Culturală Daria`S şi SC Manifest Events SRL.

Dep.Mass-media

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*