24 aprilie 2024

Digitalizare. Fapte, nu vorbe!

Toate partidele vechi vorbesc despre digitalizare în timpul campaniilor electorale, însă după 30 de ani de când guvernează această țară, am rămas, în cea mai mare parte, tot la nivelul dosarului cu șină.
Spre deosebire de celelalte partide, USR PLUS, face ceea ce spune. În Mangalia, de exemplu, am creat cu fonduri proprii o aplicație și o pagină de internet pentru ca cetățenii să poată depune sesizările către primărie, accesând site-ul www.mangalia.city, sau prin descarcarea aplicației „Mangalia.City”, gratuit, din Google Play. Pe plan național avem următorul plan:
Vom crea infrastructura necesară pentru ca cetățenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, ci informațiile să circule electronic, sigur, rapid și ușor de urmărit.
🔷Nu trebuie să mai descriem ce înseamnă în momentul de față interacțiunea cu Statul – pentru că toți trecem periodic prin același coșmar birocratic: cozi peste cozi, hârtii peste hârtii, ștampile peste ștampile.
🔷Problema nu este că România nu a demarat digitalizarea Statului. În teorie, Statul oferă diverse metode pentru a completa formulare online: Punctul de Contact Unic Electronic, Ghiseul.ro, Spațiul Privat Virtual etc.
🔷În realitate însă, rata de folosire a acestor instrumente este foarte mică, din mai multe motive. Există  instituții care nu acceptă documente electronice emise de alte instituții. Semnătură digitală costă destul de mult. Multe formulare online sunt foarte greu de înțeles și de completat. Și, evident, o mulțime de instituții  pur și simplu nu comunică între ele.
🔷Începutul digitalizării României a fost haotic și contraproductiv. Ca să funcționeze, digitalizarea are nevoie de măsuri luate pe mai multe planuri.
🔷Întâi și întâi, vom transforma Punctul de Contact Unic Electronic (PCUE) în interfața reală de comunicare dintre cetățean și Stat. Orice document depus în PCUE va avea valoare legală pentru toate instituțiile.
🔷Apoi este necesară simplificarea și clarificarea pentru utilizatori a formularelor online și construirea „autostrăzilor digitale” între instituțiile deținătoare de baze de date – astfel încât acestea să poată comunica eficient între ele.
✅Citește aici întregul nostru angajament și află toate măsurile pe care le propunem pentru digitalizarea Statului român.
🟦🟧Votează USR PLUS pe 6 decembrie la alegerile parlamentare! #AngajamenteleUSRPLUS