28 martie 2024

Mai multe secţii din şantier vor fi transferate unui alt angajator olandez din Grupul Damen!

 

Noutăţile se ţin lanţ la Şantierul Damen Mangalia. După anunţarea concedierilor, acum, altă decizie surprinzătoare se face remarcată în activitatea navaliştilor.

Este vorba despre externalizarea sau transferul de întreprindere, ca să folosim termenul prevăzut de lege, a unor secţii din şantier, în sarcina unui alt angajator, tot olandez. Această mutare, perfect legală, se va desfăşura în baza Legii nr. 67/2006, privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora. Potrivit liderului Sindicatului Liber „Navalistul”, Laurenţiu Gobeajă, pe de o parte, în urma acestei operaţiuni, s-ar modifica în REVISAL (registrul de resurse umane) doar numele angajatorului, care nu va mai fi Damen, ci AMG, Alewijnse Marine Galaţi SA, co-maker, co-producător, care face parte din Grupul Damen, iar pe de altă parte, această mutare nu va fi posibilă decât dacă salariaţii îşi vor da acordul. „În Contractul Colectiv de Muncă este prevăzută o clauză potrivit căreia un astfel de transfer de întreprindere să nu se poată realiza decât cu acordul salariaţilor. Securizăm, astfel, locul de muncă, salariile şi celelalte drepturi ale angajaţilor noştri. Acest transfer se află în stadiu incipient, în sensul că avor avea loc întâlniri cu fiecare secţie în parte, primii chemaţi la discuţii fiind electricienii. Li s-au propus mai multe variante, însă o decizie finală urmează să o luăm după finalizarea tuturor negocierilor”, a declarat liderul de sindicat pentru „Ediţia de Sud” .

Alegeri la Sinidicatul Liber „Navalistul”

În altă ordine de idei, la data de 21 februarie 2022, va avea loc al doilea tur al alegerilor privind stabilirea conducerii Sindicatului Liber „Navalistul”. Primul tur s-a desfăşurat la data de 07.02.2022, pentru postul de lider candidând doar actualul preşedinte, Laurenţiu Gobeajă. În schimb, pentru funcţia de vicepreşedinte al sindicatului s-au înscris Eugen Arsenie (actualul vicepreşedinte), care a acumulat 539 de voturi şi Gheorghe Filimon care a strâns doar 131 de voturi. Actualul lider al sindicatului, Laurenţiu Gobeajă a fost validat pentru încă un mandat cu 676 de voturi.

Sindicatul cere, insistent, ca bugetul pe 2022 să fie întocmit legal!

Nu în ultimul rând, o altă informaţie proaspătă, ce vine tot de la sindicat, datată 15.02.2022, se referă la o adresă trimisă către directorul DSMa, pe care o redăm în cele ce urmează: „ Având în vedere faptul că până la acest moment nu ne-aţi comunicat un răspuns la adresa nr. 2/07.02.2022, cât şi faptul că termenul de 45 de zile, prevăzut la art. 6 alin. 1 din OUG 26/2013, expiră săptămâna viitoare şi nu putem considera că a avut loc consultarea prealabilă cu sindicatul, deoarece bugetul de venituri şi cheltuieli, însoţit de anexele de fundamentare, pe care ni l-aţi transmis nu a fost întocmit în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv actuala lege a bugetului de stat pe anul 2022 (Legea 317/2021), vă solicităm, insistent, să ne retransmiteţi BVC al DSMa pentru anul 2022 întocmit corect cu cel puţin o zi înaintea reluării consultărilor pentru a ni se permite să analizăm informaţiile transmise în mod adecvat şi să elaborăm un punct de vedere. De asemenea, vă solicităm să ne comunicaţi un răspuns la adresa nr. 2/07.02.2022, cât şi dacă BVC al Societăţii DSMa pentru anul 2022 a fost avizat de Consiliul de Supraveghere.”. În ceea ce priveşte ultima solicitare, conducerea şantierului a precizat faptul că bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022 a fost avizat în şedinţa Consiliului de Supraveghere din data de 08.02.2022.

Am solicitat purtătorului de cuvânt al Damen un punct de vedere referitor la subcontractarea secţiilor şantierului, fiind vorba despre siguranţa locurilor de muncă ale angajaţilor, însă, deocamdată, nu am primit nicio lămurire. Îndată ce vom primi un răspuns referitor la acest subiect fierbinte, îl vom publica.

Vom reveni.