Prima ediție a Taberei de arheologie CALLATIANA la final

În perioada 3 – 9 septembrie 2012 s-a desfășurat, la Mangalia, prima ediție a Taberei de arheologie CALLATIANA. Tabăra a fost organizată de Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Facultatea de istorie a Universității din București, cu susţinerea primarului Mangaliei, Cristian Radu, și a Statului Major al Forțelor Navale. Studenții au fost coordonați de dr. Mihai Ionescu, responsabilul științific al Șantierului arheologic Callatis, dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia și conf. univ. dr. Cristian Olariu, profesor la Facultatea de istorie a Universității din București.

“Mă bucur foarte mult că am reușit să organizăm cu succes prima ediție a Taberei de arheologie CALLATIANA și țin să subliniez că acest lucru a fost posibil datorită implicării a trei persoane: primarul Mangaliei, Cristian Radu, comandantul Garnizoanei Mangalia, comandor Vasile Chirilă și consilierul Ovidiu Mihalache. Am făcut această precizare deoarece muzeul nostru nu avea fondurile financiare necesare pentru plata hranei și cazarea studenților Facultății de istorie din București.

În secțiunea arheologică realizată, la aproximativ un kilometru și jumătate de orașul Mangalia, au apărut numeroase fragmente ceramice și construcții din piatră, pe care le-am datat în perioada elenistică. La suprafață au apărut și câteva fragmente ceramice din perioada romană. Împreună cu dr. Mihai Ionescu și dr. Cristian Olariu am concluzionat că situl arheologic cercetat poate fi o fermă elenistică sau un tumul aplatizat din aceeași perioadă istorică. Cercetările viitoare ne vor lămuri însă pe deplin asupra funcționalității acestor amenajări antice.

Construcțiile din piatră de calcar au fost desenate, fotografiate și trecute în planul săpăturii, s-au desenat profilele secțiunii, iar fragmentele ceramice au fost transportate la muzeu, unde urmează a fi: spălate, sortate, marcate, desenate și fotografiate. Dacă vom constata că fragmentele sunt suficiente pentru a întregi vasele, vom restaura și conserva aceste vase, pe care le vom expune apoi în vitrinele muzeului.

La finalul taberei de arheologie, construcția din piatră din centrul secțiunii a fost acoperită cu pământ, pentru a nu atrage interesul celor care vor trece pe acolo. Rezultatele cercetărilor le vom prezenta luna viitoare la sesiunea științifică PONTICA, unde am fost invitați de către colegii noștri de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar anul viitor le vom publica în Cronica Cercetărilor Arheologice din România”, a declarat cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC.

1 Trackback / Pingback

  1. Sorin Marcel Colesniuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*