24 aprilie 2024

Silvana Cojocarașu, premiată la Festivalul Cultural Classic, desfășurat la Napoli

Festivalul Cultural Classic 2022, organizat de Asociația Napoli Cultural Classic și Ministerul Culturii din Italia, prin Departamentul Arheologie, arte frumoase și peisaj, cu susținerea altor entități publice și private – precum Primăria Benevento, Institutul de Studii Palmieri Rampone Polo, Ordinul Avocaților, Teatrul Roman, s-a desfășurat în perioada 28 mai – 7 iunie în mai multe locații istorice din Benevento, Napoli și pe insula Procida, în cadrul programelor culturale internaționale sub egida „Procida-capitala italiană a culturii în 2022”, urmând motto-ul propus de programul cultural european pentru acest an, într-un joc inspirat și interesant de cuvinte: „La cultura non isola” – Cultura nu izolează!

Programul festivalului a cuprins, în toate orașele gazdă ale evenimentului, expoziții de pictură, grafică digitală și fotografie, lansări de carte și CD-uri, recitaluri de muzică, întâlniri cu editori și seri de lectură, compoziție și teatru de autor, în care scriitori și artiști din aproape toate regiunile Italiei s-au putut întâlni și dialoga cu scriitori din Canada, România, Franța, Belgia, Israel, Olanda și Bosnia-Herțegovina.

Spiritul care a unit pe toți cei participanți la evenimente – poeți, prozatori, critici, editori și librari, pictori, muzicieni, actori, regizori – în cadrul expozițiilor de grup, a recitalurilor, a serilor de lectură din creațiile de autor sau din operele premiate, a fost uno come te, uno di noi (suntem ca tine, ești unul dintre noi). Un festival cultural este cea mai potrivită oportunitate de a analiza prezentul din domeniile artistice și, mai ales, de a trage cu ochiul înspre viitor. Se arde ACUM, oamenii vor să fie văzuți, încearcă să se facă ascultați. Unii dintre ei riscă formule pe care breasla le acceptă cu greu, alții doar vor să facă ceea ce înțeleg ei prin performanță. S-a citit poezie, în multe limbi. S-a ascultat muzică, monologuri teatrale. Fiecare a avut vocea sa proprie. Schimbările în bine au loc în laboratorul experiențelor artistice. Fără cultură, fără creație, fără frumos, nimic nu se așază. Nimic nu lasă urme. Nimic nu se întâmplă.

Un moment important și emoționant în cadrul festivalului l-a constituit ceremonia de decernare a Premiilor Literare Internaționale Napoli Cultural Classic 2022, în seara zilei de 4 iunie, în centrul istoric din Benevento, în Palatul Carlo V. Curatorul ediției din acest an a fost scriitoarea și jurnalista Assunta Spedicato, președintele juriului editorul Giuseppe Laterza, iar președinte de onoare al juriului scriitorul și profesorul Hafez Haidar.

În cadrul ceremoniei a fost lansată și Antologia Premiilor Literare Cultural Classic – Edizioni Laterza 2022, cuprinzând creațiile premiate la ultimele ediții ale festivalului și motivațiile juriilor de specialitate.

Am obţinut:

Mențiune de Onoare, secţiunea “Poezie” și Premiul Special al Juriului, oferit de Președintele de onoare Hafez Haidar.

Hafez Haidar este una dintre cele mai apreciate și elogiate personalități culturale în Italia. Născut în Liban și naturalizat italian, a fost candidat la Premiul Nobel pentru Pace în 2017 și pentru Literatură în 2018-2019, iar de curând Președintele Sergio Mattarella i-a conferit titlul de Cavaler Oficial al Republicii Italiene. Este profesor la Universitatea din Pavia și director general al Cameratei Poeților din Florența. A publicat numeroase cărți la edituri de renume din Italia, impunându-se ca voce a toleranței.

Hafez Haidar mi-a mărturisit că iubește cultura și literatura română, dar și muzica tradițională românească. Va veni în curând în România, la invitația Academiei Române.

Premii literare internaţionale obținute:

Regiunea Piemont & Salonul Internaţional de Carte de la Torino, 2021: premiu special pentru eseu, Lingua Madre Duemilaventuno. Racconti di donne straniere in Italia”, Edizioni SEB27, Torino, 2021

Premiu special-operă provenită din străinătate, conferit de Città Metropolitana Roma Capitale, Consiliul Regional Lazio, Asociaţia AlberoAndronico sub patronajul Președintelui Republicii Italiene-Premiile literare naţionale, Roma, 2020 & 2021

Premiul al II-lea pentru poezie conferit de Asociaţia „Napoli Cultural Classic” şi „Premiul pentru Poezie” conferit de Giuseppe Laterza (Napoli, 2019)

Premiul al II-lea, categoria „Poezie în limbă străină (franceză)”, acordat de Asociaţia „Progetto Alfa” Sondrio (Roma, 2018)

Premii speciale pentru poezie străină, conferite de oraşele Remanzacco (UD), Martina Franca (TA) şi Regiunea Puglia, la diverse concursuri literare; „Pergamena artistica” conferită de Accademia Internazionale d’Arte Moderna di Roma (A.I.A.M.).

 

Cărţi publicate:

Celălalt ţărm, poezii (română şi italiană), Editura Ex Ponto, Constanţa, 2019

Coup de coeur, poezii şi poeme în proză (română şi franceză), Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2017

Cantabis, poezii, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2017

Cantabis, poezii ilustrate, ediţie on-line: http://www.cantabis.ro, 2010

 

Traduceri:

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța – Repere istorice, autor: Alexandru Bologa, monografie, ediție bilingvă română-engleză, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2022

Aproape de ora albastră/ Vicino all’ora azzurra, autor: Liliana Liciu, poezii, ediţie bilingvă română-italiană, Editura Lyceum, Chişinău, 2019