20 aprilie 2024

Noul dispensar din comuna Pecineaga va purta numele medicului chirurg Marian Stelian Pană

La iniţiativa primarului comunei Pecineaga, Niculae Stan, au fost demarate în urmă cu 2 ani, lucrările de construcţie a unui dispensar de care comunitatea locală are mare nevoie. După stufoasa procedură de întocmire şi depunere a documentaţiei necesare, care au durat, mai mult decât construcţia în sine, întrucât a fost necesară obţinerea de avize, a fost turnată fundaţia.

Primiarul comunei, Niculae Stan a declarat pentru ziarul „Ediţia de Sud” că, în prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 90%, urmând să fie făcută recepţia finală la începutul anului viitor.

Investiţia se ridică la valoarea de 1.451.294,57 lei, bani puşi la dispoziţie de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării., Lucrărilor Publice şi Administraţei. La această sumă se adaugă dotările cu mobilier ce vor fi realizate cu fonduri de la bugetul local al comunei Pecineaga. „Noul dispensar va cuprinde 3 cabinete pentru medicină generală, un cabinet de stomatologie, sală de tratamente şi sală de aşteptare. Evident, vom asigura toate dotările şi utilităţile, astfel ca activitatea medicală să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Ca o premieră, vă pot spune că noul dispensar se va numi dr. Marian Stelian Pană, în semn de preţuire şi recunoştinţă faţă de acest cadru medical renumit care şi-a început cariera într-un cabinet aflat în comuna Pecineaga. Ulterior, domnia sa s-a specializat în chirurgie, devenind un medic renumit care a tratat şi salvat mii de pacienţi în cadrul Spitalului Municipal Mangalia. Cunoscutul chirurg dr. Marian Stelian Pană s-a născut în anul 1951 şi a decedat în 2020, la data de 16 noiembrie, împlinindu-se, recent, doi ani de la dispariţia sa. De asemenea, mă pot lăuda că am decis la nivelul Consiliului Local Pecineaga să cinstim şi două cadre militare cu grade foarte înalte, care s-au născut şi au copilărit în comuna Pecineaga. Astfel, Şcoala Gimnazială Pecineaga, situată în centrul comunei, a fost botezată, recent, după Contraamiralul de flotilă Petre Stoica, domnia sa, fiind, la un moment dat, şi şef de stat major. De a lungul carierei, a fost decorat de trei ori cu Ordinul „Meritul Militar”, Ordinul „Virtutea Maritimă” şi Medalia „Meritul Militar”. Nu în ultimul rând, am decis, tot la nivel local, să botezăm o stradă importantă din Pecineaga cu numele viceamiralului Nicolae Postoli, de asemenea, născut în comuna noastră. Domnia sa s-a născut la data de 19 martie 1946 şi a decedat la 28 octombrie 2007. A avut o carieră militară de succes, fiind premiat cu ordine şi medalii pentru vechime în serviciul militar, iar în anul 2000 a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de ofiţer” a precizat edilul comunei Pecineaga, Niculae Stan.