28 martie 2024

Din cauza stării jalnice în care au ajuns locurile de joacă, micuţii riscă, oricând, să fie victime ale unor accidente cu urmări grave!

După opt-zece ore petrecute în instituţii precum creşe, grădiniţe cu program prelungit ori after-school, cei mici au nevoie să stea şi în aer liber. Şi unde pot aceştia să se destindă? Fie în parcuri, fie în locurile de joacă amenajate între blocuri. Dar câte parcuri are Mangalia şi cât de sigure sunt locurile de joacă din cartiere? La aceste capitole, municipiul stă foarte prost, singurul parc frecventat de copii fiind cel de vizavi de Sanatoriul Balnear. Numai că leagănele şi celelalte atracţii din parc s-au şubrezit, câinii îi mârâie pe copii şi părinţi, iar gunoaiele şi fecalele respingătoare, îi pun pe fugă pe cei mici şi pe adulţi, deopotrivă. Într-o stare şi mai jalnică a ajuns parcul din apropierea Hotelului Diana, unde rugina, terenurile pline de buruieni, resturile menajere aruncate haotic şi nelipsiţii câini vagabonzi fac legea.

Nici locurile de joacă din cartierele de blocuri nu sunt mai estetice, dimpotrivă. Toboganele şi căsuţele din lemn sunt scorojite ori se clatină la cea mai mică mişcare, iar praful îi îneacă pe cei mici. Nu lipsesc nici gropile ce-i pot accidenta pe copii şi nici imperfecţiunile metalice ale toboganelor şi balansoarelor care le provoacă răni serioase. Mai nou, în zonele în care nu există astfel de locuri de joacă, craterele săpate pentru racordarea la reţeaua de gaze au devenit spaţii de agrement. Într-una dintre imaginile de mai jos, puteţi observa imaginea tristă a unui băieţel care scormoneşte în pământ, pentru că nu are unde să se joace în faţa blocului.

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi grădiniţele, directoarele plângându-se reprezentanţilor Primăriei că, fie nu există locuri de joacă, fie cele existente sunt precare. Declaraţia oficială a Primăriei a fost că toate aceste locuri vor fi reabilitate anul viitor. Se pare că 2013 va fi un an extrem de solicitant pentru primarul Cristian Radu, întrucât a promis că anul viitor va repara Casa de Cultură, spaţiile de joacă, parcurile, ba va face să dispară de pe străzi şi maidanezii.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla până anul viitor cu spaţiile de joacă din Mangalia, cu atât mai mult, cu cât acestea au devenit capcane pentru copiii din oraş.