Marturii despre eroii din zona Mangaliei care au luptat in al doilea razboi mondial

Cu prilejul zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, Colegiul Economic Mangalia și Asociația Națională „Cultul Eroilor” – subfiliala Mangalia, cu sprijinul primarului Cristian Radu, organizează miercuri, 24 octombrie 2012, ora 10.00, la sediul muzeului callatian, vernisajul expoziției temporare „Mărturii despre eroii din zona Mangaliei, care au luptat în al doilea Război Mondial”.

Expoziția face parte din proiectul „Să descoperim istoria Dobrogei” și cuprinde: maximafilie și filatelie, brevete și decorații din al doilea Război Mondial, articole scanate din reviste militare în care apar informații despre eroii din zona Mangaliei, fotografii cu monumentele ridicate în cinstea eroilor (în Mangalia și în localitățile învecinate), corespondența unor ostași în timpul războiului și în timpul prizonieratului și altele. Toate aceste mărturii ne amintesc de patru dintre eroii din cel de-al doilea Război Mondial: Husni Arif-Haci, Dănilă Brănișteanu, Constantin Ninu și Alexandru Rădeanu.

În deschiderea vernisajului, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, va vorbi despre semnificația Zilei Armatei Române și va face un scurt istoric al faptelor de vitejie ale ostașilor români, de la înființarea Armatei Române moderne (1830) și până în prezent.

Prof. Emil Ninu, președintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor” – subfiliala Mangalia, va prezenta mărturiile din care aflăm informații despre eroii din cel de-al doilea Război Mondial, expuse la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia.

La vernisaj vor fi prezenți elevi ai Colegiului Economic Mangalia, însoțiți de director prof. Simona Ciobănel și prof. documentarist Ibolya Negoiță, elevi ai Liceului Teoretic „Callatis”, împreună cu director prof. Cristina Angheluță și elevi ai Liceului tehnologic „Ion Bănescu”, coordonați de director prof. Corina Mihalache.

2 Comments

  1. un exemplu de duplicitate made in Romania…l-au decorat si nemtii in 42,l-au decorat si comunistii in 49.probabil ca a fost erou,intr-adevar,dar…

  2. In opinia mea, un erou ramane un erou…Daca doua sisteme atat de antagoniste (unul fascist, altul comunist) au gasit de cuviinta ca acest om merita o medalie pentru faptele sale, cu atat mai mult pune in evidenta personalitatea acestuia. Respect!

1 Trackback / Pingback

  1. Sorin Marcel Colesniuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*