19 aprilie 2024

Copiii cu autism din Mangalia vor sa invete la ei acasa. Ei cer infiintarea unui Centru de zi

Părinţii copiilor ce sufera de autism din Mangalia şi din localităţile limitrofe municipiului, au participat astăzi, la Casa de Cultură, la o dezbatere iniţiată de reprezentanţii primăriei, având drept principal scop identificarea problemelor cu care se confruntă aceşti micuţi în viaţa de zi cu zi. Iar acestea nu sunt puţine şi cele mai multe fac referire la necesitatea înfiinţării, la nivel local, a unui Centru de zi asemănător celor de la Constanţa, în care copiii cu autism să poată frecventa cursuri preşcolare, şcolare şi chiar liceale, fără a mai fi nevoiţi să străbată cei 100 de kilometri, de mai multe ori pe săptămână, pentru a putea beneficia de ore de specialitate.

Din declaraţiile părinţilor, nici măcar un sfert din copiii cu autism din Mangalia nu au fost înregistraţi ca având această afecţiune. Oficial, la Mangalia sunt aproximativ 30 de copii cu autism, care isi platesc, din fondurile familiei, cursurile urmate la Constanta. “Eu sunt un caz fericit, îmi pot permite cursuri cu terapeut la Constanţa, dar şi un profesor însoţitor, care, timp de patru ore, stă cu copilul meu la şcoală. Terapia ABA de care beneficiaza de cativa ani ne-a costat 35.000 de euro. Repet, eu sunt un caz fericit, mi-am putut permite, dar gândiţi-vă ca, lunar, orele la terapeutul de la Constanţa, plus drumul, îl costă pe părinte aproape 3.000 de lei şi sunt foarte puţini care îşi permit”.

Reprezentanţii celor două asociaţii din Mangalia ce se ocupă de copiii cu autism, “Şi Eu Pot” şi ”Sf. Mihail, Gavriil şi Rafael” au declarat că părinţii sunt reticenţi atunci când trebuie să admită faptul că micuţii lor suferă de acest sindrom. La rândul lor, cadrele didactice prezente la întâlnire – de la grădiniţele şi şcolile din Mangalia, Pecineaga, 2 Mai, Albeşti, 23 August – au spus celor prezenţi faptul că mulţi părinţi nu vor să recunoască faptul că au copii cu probleme: “Noi primim aceşti copii alături de cei sănătoşi, chiar dacă, în cazul celor mai multe instituţii preşcolare vorbim de clase cu 35 de copii. Însă, când se apropie grupa pregătitoare sau clasa I, copiii cu autism nu fac faţă cerinţelor. Se bate monedă, în continuare, pe învăţământul de masă, pe integrarea copiilor cu autism în rândul celorlalţi, dar nu trebuie să uităm de nevoile special ale acestor micuţi”.

La sugestia mamelor prezente în sală, la Mangalia va fi organizată, în scurt timp, o caravană de conştientizare a problemelor create de autism. Primăria Mangalia va demara, totodată, o campanile de mediatizare a acestei caravane. În plus, tot la sugestia părinţilor, se va încerca modificarea scopului clădirii abandonate de municipalitate din zona Barăci (dorită iniţial ca o grădiniţă de alfabetizare a romilor din zonă), ce ar urma să adăpostească Centrul de zi pentru copiii cu autism, cu clase de grădiniţă, dar şi şcolare (clasele I-X).