19 aprilie 2024

„ALEGEŢI VIAŢA, CHEIA E LA VOI!“, activitate de prevenire a violentei derulata de Rutiera Constanta

Astăzi, începând cu orele 10.00, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii din cadrul Serviciului de Informare şi Educaţie Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au desfăşurat activităţi de prevenire a violenţei, delincvenţei juvenile şi de prevenire a victimizării tinerilor la Colegiul Tehnic “Pontica” Constanţa.

Violenţa poate deveni un cerc vicios. Elevii care au fost agresaţi au tendinţa de a avea puţini prieteni cu care să poată comunica uşor şi adesea au sentimentul izolării şi al singurătăţii. De asemenea, tinerii simt incapacitatea lor de a se angaja în situaţii sociale, se simt neajutoraţi şi incapabili să controleze propriul mediu. Acest fapt determină diverse grade de marginalizare, punându-l pe adolescent într-o ipostază de confruntare personală cu ceilalţi, ceea ce împiedică formarea unor deprinderi sociale non-violente. Aceşti elevi, la randul lor, au tendinţa de a-i agresa pe ceilalţi. Violenţa influenţeză în mod negativ educaţia eficientă.

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa derulează în continuare o activitate de prevenire a violenţei, prevăzută în cadrul campaniei I.G.P.R. – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii “Nu lăsa violenţa să te transforme în infractor!”

Scopul acestei campanii este reducerea riscului de implicare a elevilor de liceu în acte de violenţă, informarea elevilor cu privire la consecinţele actelor de violenţă şi modalităţi concrete de prevenire a acestora în unităţile de învăţământ.
            S-a vizionat filmul instructiv – educativ “Cheia e la tine!”  şi ulterior  s-au purtat discuţii informativ – preventive si interactive cu aceştia, pornind de la teoria Piramidei lui Maslow, ceea ce defineşte unicitatea fiinţei umane : existenţa nevoilor – nevoi care ne unesc şi totodată ne deosebesc.

            Adolescenţilor le-au fost făcute recomandări cu privire la adoptarea unei conduite non-violente şi a unei comunicări eficiente.

          De asemenea, li s-au prezentate aspectele legale cu privire la Codul Penal şi răspunderea penală a minorilor care au încălcat legea.

            Acestora li s-a recomandat :

 –     să fie atenţi când îşi aleg prietenii, să evite compania celor agresivi, obraznici sau delincvenţi;

–      să nu se lase influenţaţi să comită fapte ilegale şi să analizeze singuri riscurile la care se expun;

–      să respingă aşa-zisele “distracţii” : consum de droguri, alcool, distrugeri, violenţe etc.;

–      să nu încerce rezolvarea  conflictelor prin violenţă;

–      să apeleze la sprijinul  părinţilor, profesorilor, poliţiştilor.

A fi puternic nu înseamnă să fii violent şi temut de cei din jur. Alegeţi şcoala, serviciul, prietenii şi familia pentru a vă construi un viitor aşa cum vi-l doriţi.