Manifestări cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române

Jandarmeria Română aniversează, pe 3 aprilie ac, 163 de ani de la înfiinţare. Momentul, care marchează întemeierea Jandarmeriei Române, a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Aniversarea celor 163 de ani de existenţă a armei noastre coincide şi cu împlinirea a 119 ani (1 aprilie 1894) de la înfiinţarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanţa.

În perioada 30 martie-04 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa va organiza o serie de activităţi ocazionate de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române. Luni, 01 aprilie a.c., începând cu ora 10.00, la Mangalia, în prezenţa primarului municipiului, inspectorului şef şi a invitaţilor, se va inaugura noul sediu al subunităţii de jandarmi din localitate. Acesta este situat în incinta sediul Poliţiei Municipiului Mangalia.

La ora 10.40, la Muzeul Callatis, se va desfăşura simpozionul cu tema „163 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române”. Vor lua cuvântul primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, profesorul universitar dr. Marian Cojoc, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, col. dr. Costică Cojoc, precum şi alţi invitaţi de onoare.

Începând cu ora 11.20, în cartierul A.N.L. din Mangalia va fi prezentat un exerciţiu demonstrativ. De asemenea, în Piaţa Republicii, între orele 12.00-14.30 se vor organiza un ceremonial militar, cât şi un alt exerciţiu demonstrativ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*