29 martie 2024

Elevii Liceului Teoretic „Callatis” i-au vizitat pe colegii francezi în cadrul unui schimb cultural-educativ

Un grup format din 20 de elevi de la Liceul Teoretic „Callatis” din Mangalia, însoțiți de cinci profesori, s-au întors, recent, dintr-o vizită pe care au efectuat-o în Franţa. Mai precis, elevii din Mangalia s-au întâlnit cu colegii de la Liceul Julie-Victoire Daubie din Argenteuil, Franța. În baza acestui parteneriat, zilele acestea o delegaţie de cadre didactice şi elevi francezi se află la Mangalia, unde vor fi implicaţi în mai multe manifestări cultural-artistice şi educative. „Schimbul cultural este prilejuit de participarea elevilor la a treia ediție a proiectului internațional „Martor la tradiții”, înscris, anul acesta, în CAER al Ministerului Educației Naționale. Proiectul are ca parteneri internaționali șase școli din Portugalia, Cap Verde, Turcia, Bulgaria și Franța și își propune  promovarea valorilor culturale, a tradiţiilor şi obiceiurilor  din țările participante, oferă ocazia elevilor să se cunoască și să lege prietenii”, a declarat unul dintre coordonatori, prof. Ramona Buzea.

La rândul său, celălalt coordonator al proiectului, prof. Avădănei Vianora ne-a precizat că „elevii Liceului  „Callatis” au fost adevărați ambasadori ai  României, demonstrând prin comportamentul lor că educația primită în familiile și în școlile românești este la același nivel cu educația primită de elevi în orice țară europeană. Elevii noştri au fost primiți cu brațele deschise în familiile elevilor din Franța, iar profesorii au fost felicitaţi pentru iniţiativa de demarare a acestui program cu caracter internaţional”, a spus prof. Vianora Avădanei.

Delegaţia română a vizitat Muzeul Luvru, Arcul de Triumf, Turnul Eiffel şi alte obiective turistice reprezentative din Paris. Materialele de promovare ale orașului Mangalia și ale României, oferite reprezentanților Liceului Julie-Victoire Daubie de către delegația română, au contribuit la promovarea imaginii țării și a orașului nostru. Activitățile derulate în comun de către elevii ambelor licee au demonstrat aceleași preocupări ale tinerilor europeni.

Schimbul cultural continuă o tradiție a liceului, începută, anul trecut, cu o vizită reciprocă cu Liceul Gurlek Nakipoglu, din Istanbul, urmată de o alta, programată pentru anul viitor cu un schimb cultural cu o instituţie de învăţământ din localitatea Pomezia, Italia. Proiectul ”Martor la tradiții” se derulează cu sprijinul Fundației ”Callatis `96” şi Primăriei Mangalia.