29 martie 2024

Campanie de donare de sânge, la Spitalul Municipal Mangalia

Sâmbătă, 23 mai, la Spitalul Municipal Mangalia se va derula o campanie de colectare de sânge, organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa. Aceasta va avea loc începând cu ora 8.30, până la epuizarea solicitărilor.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, locuitorii oraşului care vor să se implice în campania de donare pentru plt. adj. şef. MARIAN DAVID, pompierul care suferă de o afecţiune foarte gravă, o pot face solicitând medicului ce va supraveghea colectarea de sânge de la Spitalul Mangalia să noteze în registru pentru cine este sângele donat.

Conditii: inainte sa donezi sange

1. Bea cu o seara inainte o cantitate mare de apa sau sucuri naturale de fructe. Repeta figura si in dimineata urmatoare. Conditia principala sa donezi sange este sa fii hidratat. Cauza care provoaca stari de ametela si lesinul este scaderea tensiunii. Daca donezi plasma, bea cel putin 6 – 8 pahare de lichide. O alta conditie este sa eviti consumul lichidelor cofeinizate, pentru ca te vor deshidrata.

2. Mananca cu cel putin trei ore inainte sa donezi. Nu e o idee prea buna sa donezi sange pe stomacul gol. Alimentatia te ajuta sa-ti mentii tensiunea arteriala stabila, si iti va fi mult mai bine dupa ce ai donat sange. Ia micul de jun (cereale, paine prajita, etc.) sau un pranz usor, poate un sendvis sau fructe. Evita mancarurile grase cu 24 de ore inainte sa donezi. Nivel mare de grasime din sange poate sa ingreuneze analiza testelor sangelui pe care tocmai l-ai donat. Daca echipa medicale nu poate face toate testele, sangele tau va fi inutil. Si nu vrei ca eforturile tale sa fie in zadar.

3. De asemenea, consuma alimente bogate in fier timp de doua saptamani inainte sa donezi sange, cum ar spanac, cereale, oua si carne de vita. Un nivel ridicat de vitamina C, ajuta organismul sa absoarba fierul mai bine.

Conditii: in timp ce donezi sange

1. Asteapta-te ca asistenta sa-ti verifice nivelurile hemoglobinei. Asta insemna ca te va intepa usor in deget. Procedura este inclusa pe lista conditiilor sa donezi sange pentru ca medicii trebuie sa fie siguri ca nu o sa fii anemic odata ce ai donat sange.

2. Cere o patura daca simti ca mainile si picioarele iti sunt reci. Acesta este un semn ca tensiunea sangelui scade. O patura calda te va ajuta sa te relaxezi.

3. Inspira profund inainte ca asistenta sa te intepe. Nu iti tine respiratie, pentru ca ai putea sa lesini. Majoritatea donatorilor de sange spun ca nici nu simt intepatura si ca totul se petrece foarte repede. Adevarata problema este disconfortul, deci, cu cat esti mai putin tensionat, cu atat mai bine.

4. Relaxeaza-te. Starea de nervozitate este un alt factor al scaderii tensiunii si poate provoca stari de ameteala. Vorbeste cu persoana care te asista, daca acest lucru te face sa te simti mai bine, si cere-i sa-ti explice tot ceea ce se intampla. Gasesti si modalitati sa-ti distragi atentia: mesteca guma, canta, recita versuri, adu-ti aminte de recezia unei carti, asculta muzica la casti, gandeste-te ca eforturile tale vor salva viata unei persoane, sau intreaba asistenta daca a existat un caz in care sangele donat a facut diferenta intre viata si moarte.

Conditii: dupa ce donezi sange

1. Vei fi rugat sa te odihnesti 5 – 10 minute dupa ce donezi sange. In felul acesta, medicii stau cu un ochi pe tine sa fie siguri ca esti intr-o stare buna.

2. Ia o mica gustare dupa ce donezi sange. Bea un pahar de apa sau un suc natural si mananca un baton bogat in zaharuri. Odihneste-te pentru cateva minute si mananca in liniste batonul inainte sa pleci din centrul medical. Daca te intorci la serviciu, acorda-i corpului tau un timp sa se acomodeze cu agitatia zilei. Rezerva-ti cateva minute la cantina.

3. Evita sa conduci si daca ai cele mai mici simptome de ameteala. Donarea de sange nu e periculoasa, dar sofatul este, si poti fi grav ranit daca lesini in timp ce conduci masina. Daca nu te simti bine dupa ce ai donat sange, roaga pe cineva sa vina la centrul medical.

4. Mananca o masa bogata dupa ce donezi sange: carnea de vita si de pui, sau legume sunt alegerile potrivite. Si nu uita sa consumi multa apa. Toate aceste conditii te ajuta sa inlocuiesti mai repede cantitatea de sange donata.

5. Nu ridica greutati pe parcursul zilei. Incearca sa eviti si mersul la sala, sa nu mai vorbim de un job in care ridici greutati. Daca ai un astfel de job, ai putea sa faci o programare sa donezi sange vinerea.

6. Reprogrameaza-te pentru data viitoare! Sa faci o obisnuita din a dona sange regulat este cu adevarat o experienta caritabila si un veritabil cadou pentru cei care au nevoie de sange.

Grupe de sange

Desi tot sangele uman pare la fel, atunci cand este testat folosind substante speciale, diferentele devin vizibile.
Principalele grupe de celule rosii sunt AII, BIII, ABIV, si OI.
Literele simbolizeaza doi antigeni (substante care pot fi atacate de catre sistemul imunitar) denumite A si B.

  • Grupa de sange A, are doar antigenul A
  • Grupa de sange B, are doar antigenul B
  • Grupa AB ii are pe amandoi
  • Grupa O nu are nici unul

Ca regula de baza, nu poti dona sange oricui si nici nu poti primi sange de la oricine, grupele de sange trebuie sa se potriveasca.

(sursa: imparte.ro)